Αν τα ΕΛΠΕ τελικώς δεν διαθέσουν το δικό τους μερίδιο, τότε το δημόσιο μπορεί να υποχρεωθεί να δώσει μεγαλύτερο ποσοστό, από το 31% ως το 65%, που είναι και το σύνολο των μετοχών που κατέχει στον ΔΕΣΦΑ.
Θα πουλήσουν ή όχι τα ΕΛΠΕ το μερίδιο 35% που έχουν στο ΔΕΣΦΑ; Το ερώτημα φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα την ηγεσία του ομίλου, που θέλει να διατηρήσει το ισχυρό του προφίλ στην αγορά αερίου, τόσο στον ΔΕΣΦΑ όσο και στη ΔΕΠΑ, όπου επίσης έχει το 35%. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή τη φορά τα ΕΛΠΕ θα συναινέσουν στην εκ νέου παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του μεριδίου τους, 35%, στον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να πωληθεί μαζί με το 31% από το μερίδιο του δημοσίου, όπως είχε γίνει στον προηγούμενο διαγωνισμό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους στην καθυστέρηση της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην πώληση του 66% - οσο και την πρώτη φορά-. Αν τα ΕΛΠΕ τελικώς δεν διαθέσουν το δικό τους μερίδιο, τότε το δημόσιο μπορεί να υποχρεωθεί να δώσει μεγαλύτερο ποσοστό, από το 31% ως το 65%, που είναι και το σύνολο των μετοχών που κατέχει στον ΔΕΣΦΑ.
Είναι πολύ πιθανόν δε να απαιτηθεί απόφαση γενικής συνέλευσης στα ΕΛΠΕ για το αν θα διατεθεί ή όχι το μερίδιο του ομίλου στον ΔΕΣΦΑ. Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος Λάτση έχει λίγο μεγαλύτερο μερίδιο από το δημόσιο, πάνω από 35% έναντι περίπου 34%, στα ΕΛΠΕ.
Για το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ να παραμείνουν στον ΔΕΣΦΑ φαίνεται ότι έχουν ενημερωθεί οι ευρωπαικοί όμιλοι που τελευταία επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και δεν αποκλείεται τελικώς να υπάρξει κάποιου άλλου είδους συναινετική λύση.