To ενδιαφέρον της Ελλάδας για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις , που επικαλείται το Sputnik, το θέμα συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την Ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαίου.
Το ενδιαφέρον μας για την κατασκευή gas hub, ενός κέντρου διαμετακόμισης αερίου, παραμένει αμετάβλητο, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν έχει ακόμα λάβει καμία απόφαση για το θέμα.
Παρότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για τη “Γραμμή 1” του αγωγού Τurkish Stream, ο οποίος προορίζεται αποκλειστικά για την τροφοδοσία της γειτονικής χώρας, η “Γραμμή 2”, με κατάληξη στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και σκοπό τον εφοδιασμό της Ευρώπης μέσω αγωγού που θα περνά από τη χώρα μας, παραμένει σε αναμονή.
Οι Βρυξέλλες, που είχαν αντιδράσει στο πρότζεκτ (όπως και η Ουάσινγκτον) δεν έχουν προχωρήσει σε νέες δηλώσεις για το θέμα, ενώ η Μόσχα έχει αποσαφηνίσει ότι το ευρωπαϊκό σκέλος του Turkish Stream θα υλοποιηθεί μόνον αν πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ.
Τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις της Κομισιόν με την Gazprom δείχνουν να εξομαλύνονται: Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο προσυμφωνίας με τον ρωσικό όμιλο, το οποίο όταν οριστικοποιηθεί θα οδηγήσει στον τερματισμό της μακροχόνιας έρευνας της Κομισιόν κατά της Gazprom για μονοπωλιακές πρακτικές και παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Πρόσφατα εξάλλου η ΕΕ φάνηκε να ανοίγει το δρόμο στον ρωσικό κολοσσό για την υλοποίηση του αγωγού Ρωσίας- Γερμανίας, Nord Stream II.
Eν τω μεταξύ η Gazprom υπέγραψε συμφωνία- πλαίσιο με την σλοβακική Eustream, την εταιρία διακίνησης αερίου της Σλοβακίας για τη μεταφορά ρωσικού αερίου ως την 1 Οκτωβρίου 2050.
Η Σλοβακία, μία από τις βασικές χώρες τράνζιτ του ρωσικού αερίου για τον εφοδιασμό της κεντρικής Ευρώπης, είχε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις στα πρότζεκτ της Μόσχας για τις νέες διαδρομές αερίου, όπως ο Nord Stream II και ο Turkish Stream, ανησυχώντας μήπως οδηγήσουν στην παράκαμψή της.
Ας σημειωθεί ότι πάνω από το 11% του ΑΕΠ της Σλοβακίας αντανκλά δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μεταφορά του ρωσικού αερίου.
Η συμφωνία Gazprom- Eustream παρέχει το πλαίσιο για τη σύναψη μελλοντικών συμβάσεων μεταφοράς αερίου και επιτρέπει τη συμμετοχή τρίτων στο σύστημα μεταφοράς αερίου της Σλοβακίας.
Η προηγούμενη συμφωνία Gazprom- Eustream κάλυπτε την περίοδο 2009-2028