Ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στο Χίλτον, με συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αναμένεται να τεθούν τα ενεργειακά ζητήματα. Πρόκειται για έναν φάκελλο που ξεκινά από την αύξηση των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρισμού) και φθάνει ως την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τα βήματα για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου με τον πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ και άλλα τεχνικά ζητήματα.
Η επίσημη ορολογία του υπουργείου πάντως, μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνει την πώληση λιγντικών εργοστασίων της ΔΕΗ, αλλά τη συζήτηση των «μέτρων με τα οποία η χώρα θα ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου όσον αφορά την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη». Ανεπίσημα, ο υπουργός έχει παραδεχθεί ότι έχει τεθεί θέμα πώλησης λιγντικών μονάδων, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αν το μάρκετ τεστ του Σεπτεμβρίου δεν δείξει ικανοποιητικό αγοραστικό ενδιαφέρον για λιγνιτικά εργοστάσια τότε στο πακέτο μπορεί να προστεθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης οι δανειστές είχαν ζητήσει την παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, ωστόσο δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να αλλάξει, αφού η αρχική αναφορά στο 40% είχε γίνει στο παρελθόν από την Κομισιόν, με βάση τα στοιχεία του 2008. Έκτοτε όμως τα στοιχεία έχουν διαφοροποιηθεί κατά πολύ, καθώς η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ έχει μειωθεί δραστικά.
Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, είναι στη φάση αυτή να μην χρειαστεί να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την πώληση μονάδων και να καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο με νομοθετική ρύθμιση μόνον για την αύξηση των ΝΟΜΕ. Η ρύθμιση μπορεί να είναι είτε αυτοτελής και να αναθεωρεί τις διατάξεις του υφιστάμενου νόμου, είτε ενταγμένη στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Από εκεί και πέρα η συμφωνία με τους εκπροσώπους τον θεσμών, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον «οδικό χάρτη» με τα μέτρα για το άνοιγμα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής αγοράς, καθώς και τις άλλες παρεμβάσεις για την ενέργεια.
Τέλος χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της συνολικής διαπραγμάτευσης. «Έχουμε μια συμφωνία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη και καλούμαστε να επιλύσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αναφέρομαι στην τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018. Έχουμε τη συμφωνία έτοιμη σε αδρές γραμμές για το 2019 και το 2020, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου και τα τρία να ψηφισθούν από κοινού στις 22 Μαΐου», δήλωσε χαρακτηριστικά.