Υπέρ της κατάργησης της προτεραιότητας ένταξης των μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας τάσσεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος και ταυτόχρονα υποστηρίζει την “ουδετερότητα” ως προς τις αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν οι μονάδες στο πλαίσιο των μηχανισμών διασφάλισης επάρκειας ισχύος, δηλαδή να μην λαμβάνεται υπό όψη το είδος καυσίμου που χρησιμοποιεί η μονάδα, λιγνίτης, φυσικό αέριο κλπ.
Πρόκειται για τα δύο βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ομιλία του κ, Βερροιόπουλου, στην ημερίδα διαβούλευσης που διοργάνωσε πρόσφατα το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, για το “Χειμερινό Πακέτο”.
Ας σημειωθεί ότι η κατάργηση της προτεραιότητας ένταξης των ΑΠΕ στο σύστημα αποτελεί μία από τις βασικές τομές που εισάγει το “Χειμερινό Πσκέτο” προτάσεων των Βρυξελλών για την Ενέργεια και το οποίο έχει επικριθεί έντονα από τους φορείς των ΑΠΕ
Μέχρι σήμερα η ενέργεια από ΑΠΕ εντάσσεται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η δεύτερη πρόταση του κ. Βερροιόπουλου ουσιαστικά διατηρεί στο παιχνίδι τους λιγνίτες, καθώς τάσσεται κατά τις διάκρισης των μονάδων βάσει του τύπου καυσίμου που χρησιμοποιούν όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα παίρνουν από το σύστημα για τη διασφάλιση επάρκειας ισχύος.
Ο γενικός γραμματέας τόνισε στην ομιλία του ότι για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού και προστασίας των καταναλωτών από υπέρογκες αυξήσεις, οι αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής ρεύματος, στο πλαίσιο των μηχανισμών διασφάλισης της επάρκειας ισχύος, θα πρέπει να είναι «ουδέτερες» ως προς των τύπο τους και ότι οι επενδύσεις για τη διασφάλιση της επάρκειας δεν θα πρέπει να καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από τα σήματα της αγοράς αλλά και από εθνικά σχέδια.
Υπογράμμισε δε ότι, οι περισσότερες προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις ΑΠΕ σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής και αποζημίωσής τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται ήδη στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Επίσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:
-Η πρόταση για κατάργηση της κατά προτεραιότητας ένταξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην αγορά, δεν βρίσκει αντίθετη την ελληνική κυβέρνηση,
- Οτι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επέκταση των ενισχύσεων που παρέχει κάθε κράτος μέλος για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ σε παραγωγούς εγκατεστημένους σε άλλα κράτη μέλη,
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί στη βάση της αμοιβαιότητας μεταξύ των κρατών μελών, χρειάζεται χρόνο για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί, οι στόχοι του πρέπει να είναι λελογισμένοι, πρέπει να πιστοποιείται η φυσική παράδοση και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαφοροποίηση των χρηματοδοτικών συνθηκών σε κάθε χώρα. Δηλαδή, να συνεκτιμώνται τα επιτόκια δανεισμού σε κάθε χώρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ.
Τέλος, η προσαρμογή στις νέες υποχρεώσεις δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα υφιστάμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στην Ελλάδα.