Εξαίρεση της από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών εγκατάστασης νέων ΑΠΕ ζητεί η χώρα μας, ενώ δεν αναμένεται πριν τον Οκτώβριο η προκήρυξη της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Το ελληνικό σχέδιο για τον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών έχει σταλεί στις Βρυξέλλες αλλά ακόμα δεν έχει εγκριθεί, ούτε έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των ερωτοαπαντήσεων και των παρατηρήσεων.
Ας σημειωθεί ότι από τις παραμέτρους του σχεδίου θα κριθεί και η ταρίφα με την οποία θα αποζημιώνονται από το σύστημα τα νέα έργα ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση θα πρέπει να προκηρύσσονται διακριτοί διαγωνισμοί για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών. Οι υπόλοιπες τεχνολογίες εξαιρούνται από τους διαγωνισμούς, ενώ εξαίρεση ζητείται και για τα μικρά αιολικά ισχύος ως 3 MW ή ως 6 MW στην περίπτωση των ενεργειακών συνεταιρισμών.
Η Ευρωπαική Επιτροπή προβλέπει τη δυνατότητα εξαίρεσης ενός κράτους - μέλους από τους γενικούς κανόνες (που προβλέπουν κοινούς διαγωνισμούς για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ), όταν η χώρα μπορεί να αιτιολογήσει επαρκώς τους λόγους για τους οποίους ζητεί την εξαίρεση.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητεί να μείνουν εκτός των διαγωνιστικών διαδικασιών τα έργα βιομάζας, βιοαςρίου κια τα μικρά υδροηλεκτρικά, με το επιχείρημα ότι ακόμα είνα πολύ μικρό το μερίδιό τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.