Aυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εταιριών, κυρίως από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας , που σπεύδουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά φυσικού αερίου, εν όψει της πλήρης απελευθέρωσης στη λιανική από την 1/1/2018, αλλά και της δημιουργίας συνθηκών ανταγωνισμού στη χονδρική και δυνατότητας εισόδου σε νέες τοπικές αγορές, που δεν είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο.
Το μεγάλο ενδιαφέρον, από ελληνικές αλλά και ξένες εταιρίες, πιστοποιούν οι αιτήσεις που κατατίθενται στη ΡΑΕ για τη χορήγηση των σχετικών αδειών. Πρόσφατα η Elpedison, εταιρία των ομίλων ΕΛΠΕ, Edison και Ελλάκτωρ, που δραστηριοποιείται στον ηλεκτρισμό, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη λιανική, κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ η ΔΕΗ αναζητεί εταιρία σύμβουλο για να εξετάσει την προοπτική εισόδου της στη νέα αγορά.
Συνολικά στη ΡΑΕ, μέσα στο 2017, έχουν κατατεθεί 17 αιτήσεις για άδειες φυσικού αερίου και ανάμεσα σε αυτές τρεις αιτήσεις από εταιρίες του ρωσικού ομίλου Sintez, του Ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ - εκ των οποίων η μία φέρεται να έχει εγκριθεί- , αίτηση από την εταιρία ηλεκτρισμού ΚΕΝ, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Κρήτη, από την Πετρογκάζ, τη GS Gas, την εταιρία του αγωγού ΤΑΡ και άλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Elpedison έχει καταθέσει αίτηση και για αύξηση κατά 400 MW, σχεδόν διπλασιασμό, της ποσότητας του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να προμηθεύει στην αγορά.
Η είσοδος στο φυσικό αέριο δεν αφορά μόνον στις περιοχές όπου ήδη υπάρχει δίκτυο, αλλά και τις δυνατότητες τροφοδοσίας νέων αγορών με υγροποιημένο αέριο (LNG), συμπιεσμένο αέριο (CNG) ή μέσω της κατασκευής αυτόνομων υποδομών, όπως τοπικούς αγωγούς με μικρο- δίκτυα κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις αιτήσεις που έχει καταθέσει ο όμιλος της Sintez αφορά σε διασυνδετήριο αγωγό με την πΓΔΜ.
Παράλληλα, εταιρίες από το χώρο του φυσικού αερίου μεταπηδούν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Σχετικές αιτήσεις έχουν υποβάλει οι δύο υφιστάμενες Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, με στόχο σε πρώτη φάση να πωλούν στους ήδη πελάτες τους συνδυασμένα πακέτα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Ακόμα και η ίδια η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της, επιδιώκει να περάσει στην αγορά ηλεκτρισμού και μάλιστα προχώρησε προς το σκοπό αυτό σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου σε εταιρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ΕΛΠΕ πάντως, που κατέχουν το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ και είναι ενεργά στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison, δεν φαίνεται να είδαν και τόσο θετικά την πρωτοβουλία της κρατικής εταιρίας αερίου.
Το βέβαιο είναι πως στους μήνες που ακολουθούν θα υπάρξουν πολλές ανακατατάξεις στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.