Προς την κατεύθυνση να μην συμπεριληφθεί τελικώς η ζήτηση ηλεκτρισμού στον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας για την αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φαίνεται πως προσανατολίζεται η ΡΑΕ, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή της για τον νέο μηχανισμό.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας εδώ και μήνες, αφού αφενός ο προηγούμενος μηχανισμός, τα λεγόμενα προσωρινά ΑΔΙ, έχουν λήξει από τον Απρίλιο και η αγορά λειτουργεί χωρίς σύστημα ευελιξίας και αφετέρου σχετίζεται άμεσα με τη “διακοψιμότητα” και το αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας στις 25 Ιουλίου 2017 στην Κομισιόν για την αυτόνομη παράταση του μέτρου για τρία χρόνια.
Με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ ο νέος προσωρινός μηχανισμός ευελιξίας θα λειτουργεί με διαγωνιστικές διαδικασίες. Ακόμα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση αν στις διαδικασίες αυτές θα μετέχουν ένα ή δύο προϊόντα ευελιξίας, δηλαδή ένα προϊόν στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται η ζήτηση ηλεκτρισμού ή/και ένα δεύτερο προϊόν στο οποίο θα περιλαμβάνεται η ζήτηση. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες πάντως, φαίνεται να προκρίνεται η πρώτη λύση -χωρίς τη ζήτηση-.
Η ζήτηση ηλεκτρισμού σχετίζεται άμεσα με τη “διακοψιμότητα”, η οποία αποτελεί μία μορφή διαχείρισης της ζήτησης : Ο ΑΔΜΗΕ αποκτά τη δυνατότητα να διακόπτει την παροχή ηλεκτρσιμού στις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος και σε αντάλλαγμα οι βιομηχανικές μονάδες που συμμετέχουν εθελοντικά στη σχετική διαδικασία αγοράζουν φθηνότερο ρεύμα, στην τιμή που διαμορφώνεται κάθε φορά στις σχετικές δημοπρασίες.
Πάγιο αίτημα της βιομηχανίας είναι η “διακοψιμότητα”, που λήγει φέτος τον Σεπτέμβριο, να παραταθεί όπως ισχύει σήμερα για τρία χρόνια, χωρίς να μπλέξει στα γρανάζια του μηχανισμού ευελιξίας, που ακόμα δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς θα λειτουργήσει.
Αλλωστε “αυτόνομοι” μηχανισμοί διακοψιμότητας υπάρχουν σε πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Οι Βρυξέλλες όμως φαίνεται πως έχουν άλλη άποψη για την ελληνική περίπτωση, καθώς για καιρό επέμεναν, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, στην ένταξη της διακοψιμότητας - ως μέτρου διαχείρισης της ζήτησης, στον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας, εξέλιξη που η βιομηχανία θέλει να αποφύγει.
Η διαμάχη αυτή είναι μία από τις αιτίες που έχουν καθυστερήσει και οι δύο μηχανισμοί- διακοψιμότητα και ευελιξία.
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί, ότι η ΕΕ έχει εντάξει τη διαχείριση της ζήτησης ως βασικό πυλώνα της νέας ενεργειακής της πολιτικής. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ο Μόνιμος Μηχανισμός Ευελιξίας θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε ως βασική του παράμετρο τη λεγόμενη απόκριση ζήτησης (demand response)
Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι τον Σεπέμβριο η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει την προεπισκόπηση του Μόνιμου Μηχανισμού Ευελιξίας, Ας σημειωθεί ότι ο προσωρινός μηχανισμός ευελιξίας θα ισχύει περίπου ως τα μέσα του 2018, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμοστεί ο μόνιμος μηχανισμός, αν βέβαια όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Aρκεί να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες το σχέδιό της για τον μόνιμο μηχανισμό εδώ και περίπου 2 χρόνια και ακόμα περιμένει…