Μπορεί ένα κρυπτονόμισμα όπως το Bitcoin να χρησιμοποιηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού; Η απάντηση είναι πως μάλλον προς τα εκεί οδεύουμε, αφού η νέα εποχή που οραματίζονται οι Βρυξέλλες για την αγορά ηλεκτρισμού, με την αποκεντρωμένη παραγωγή ΑΠΕ, τον παραγωγό - καταναλωτή ενέργειας και τις απ’ευθείας συναλλαγές μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού (peer-to-peer) δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από ένα εικονικό νόμισμα, κάτι ανάλογο με το Βitcoin. Προσπάθειες άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή ήδη γίνονται.
Στις Βρυξέλλες ήδη συζητούν το ΝRGcoin, ένα κρυπτονόμισμα του διαδικτύου, που χρησιμοποιεί τεχνολογία Βlockchain, όπως το Βitcoin και οι σχεδιαστές του φιλοδοξούν να χρησιμοποιηθεί στις απ’ ευθείας συναλλαγές μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή ηλεκτρισμού.
Μάλιστα η μελέτη για το NRGcoin χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο το Euractiv
Η βιομηχανία ηλεκτρισμού είναι γεμάτη με θεωρίες για το πώς η τεχνολογία blockchain, πνευματικό παιδί του Σατότσι Νακαμότο, του ονάματος που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος ή η ομάδα των ερευνητών που σχεδίασαν το Bitcoin, μπορεί να αλλάξει το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και να επιτρέψει στα νοικοκυριά να πωλούν και να αγοράζουν απ’ευθείας το ένα από το άλλο μεγαβατώρες, τις λεγόμενες peer-to-peer συναλλαγές.
Σε χώρες της ΕΕ όπως η Ολλανδία αλλά και στις ΗΠΑ υπάρχουν ήδη online πλατφόρμες για την διάθεση ή την ανταλλαγή της περίσσειας ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει μία αγορά καταναλωτών που θα ήθελε ηλεκτρισμό από ΑΠΕ αδυνατεί όμως να τον παράγει.
Οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού, ενήμερες για τη νέα τάση, έχουν ήδη αφιερώσει πολλές ημέρες σε συσκέψεις και μελέτες για τις τεχνολογίες που υπόσχονται ένα μέλλον πέραν από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Το μοντέλο ανταλλαγής ηλεκτρισμού- peer-to peer- δίνει τη νέα δυνατότητα, χρησιμοποιώντας υφιστάμενη τεχνολογία, το ίντερνετ και τους έξυπνους μετρητές. Εταιρία που ήδη λειτουργεί στην Ολλανδία παρέχει τη δυνατότητα στον καταναλωτή μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο 15 λεπτών να αγοράσει αιολική ενέργεια απ’ ευθείας από τον παραγωγό, μόνον την ώρα που ο άνεμος φυσά, όταν δηλαδή λειτουργεί η ανεμογεννήτρια.
Στις ΗΠΑ μία άλλη εταιρία, η Brooklyn Microgrid προχωρά ένα βήμα παρά κάτω πειραματιζόμενη με τη χρήση ψηφιακού νομίσματος στις peer-to-peer συναλλαγές. Αλλά και οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού δεν μένουν αμέτοχες στην επανάσταση του peer-to-peer και στο νέο μοντέλο της αγοράς
Η εταιρία Powerpeers, που δραστηριοποιείται στην Ολλανδία, ανήκει στη σουηδική πολυεθνική Vatenfall, ενώ η γερμανική E-ON, λανσάρισε τον περασμένο Απρίλιο μία υπηρεσία “ηλιακού cloud”, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να “αποθηκεύσουν” όλη την ηλιακή ενέργεια που παράγουν σε έναν λογαριασμό “εικονικής αποθήκευσης”. Στη συνέχεια οι πελάτες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια που “αποθήκευσαν” μία βροχερή ημέρα ή να την πουλήσουν στο δίκτυο. Βέβαια επειδή η ενέργεια στην πραγματικότητα δεν αποθηκεύεται, η Ε-ΟΝ έχει προσαρμόσει το σύστημα εμπορίας ηλεκτρισμού ώστε να εξυπηρετεί και τους πελάτες αυτούς.
Ακόμα πάντως κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει αν τα νέα αυτά επιχειρηματικά μοντέλα και τα συστήματα Ρ2Ρ θα κερδίσουν το ευρύ κοινό και το μέλλον
ΝRGcoin
Στο δημόσιο διάλογο για το νέο μοντέλο ηλεκτρισμού έχουν περάσει και τα κρυπτονομίσματα, τύπου Βitcoin. H τεχνολογία blockchain μέσα από την οποία γεννήθηκε το Bitcoin, έχει ήδη συνεισφέρει στην αγορά ηλεκτρισμού, λόγω της σχετικά μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλίσκει το δίκτυο blockchain, προκαλώντας και το μεγάλο ερώτημα αν η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός εικονικού νομίσματος για τη νέα αγορά ηλεκτρισμού, στην οποία ο έτερος βασικός πυλώνας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ένα νέο πρότζεκτ, το Scanergy project, το οποίο περιλαμβάνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εμπορίας ηλεκτρισμού σε πραγματικό χρόνο, το NRG-X-Change.
Οπως έγραψε το Intel IQ “το σύστημα ανταλλαγής ελέγχει την προσφορά ανανεώσιμης ενέργειας και τη συνολική ζήτηση ηλεκτρισμού σε μία δεδομένη γειτονιά μέσω έξυπνων μετρητών κάθε δεκαπέντε λεπτά. Μετά, αυτόματοι brokers εμπορεύονται με μία άλλη γειτονιά οποιαδήποτε περίσσεια ή έλλειμμα. Πληρώνει δε με ένα εικονικό νόμισμα τύπου Βitcoin, το NRGcoin , αυτούς που εγχέουν ηλεκτρισμό στο δίκτυο σύμφωνα με την πραγματική κατανάλωση ηλεκτρισμού και όχι την προβλεπόμενη κατανάλωση”.
Η μελέτη “NRGcoin: Εικονικό νόμισμα για την εμπορία ανανεώσιμης ενέργειας στα έξυπνα δίκτυα”, που έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, ανακοινώθηκε πρόσφατα στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Αγορά.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι παραγωγοί- καταναλωτές, prosumers όπως τους αποκαλεί (νέα λέξη από το producer -παραγωγός- και το consumer -καταναλωτής-) σε ένα έξυπνο δίκτυο εμπορεύονται τον τοπικά παραγόμενο ηλεκτρισμό από ΑΠΕ χρησιμοποιώντας NRGcoins, η αξία των οποίων διαμορφώνεται σε μία ανοικτή συναλλαγματική αγορά. Έχει αρκετές από τις ιδιότητες του Bitcoin αλλά σε αντίθεση με αυτό, παράγεται μέσα από την έγχυση ενέργειας στο δίκτυο και όχι μέσα από την κατανάλωση της ενέργειας που χρειάζονται οι υπολογιστές για να πιστοποιήσουν την αλυσίδα συναλλαγών Bitcoin.
Η μελέτη δεν απαντά όμως στο ερώτημα γιατί χρειάζεται ένα εικονικό νόμισμα στην αγορά ηλεκτρισμού και μάλιστα ένα νέο κρυπτονόμισμα , τη στιγμή που ήδη υπάρχει το Βitcoin ή το νέο ταχέως αναπτυσσόμενο Etherum blockchain.
Το σίγουρο είναι πως το τοπίο στον ηλεκτρισμό μεταβάλλεται ριζικά.