Με τη θυγατρική εταιρία OΠΑΠ eco εισέρχεται o OΠΑΠ στην αγορά ηλεκτρισμού, με κύριο σκοπό την κάλυψη των αναγκών της μητρικής εταιρίας, των θυγατρικών και του δικτύου πρακτόρων του ΟΠΑΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, η νέα εταιρία θα συμμετέχει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, και θα συνάπτει συμβάσεις αγοράς ενέργειας, με φυσική παράδοση ή ως συμβάσεις επί της διαφοράς, με σκοπό την αντιστάθμιση και διαχείριση του κινδύνου της τιμής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει το καταστατικό της. Στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τις εταιρίες του ομίλου ΟΠΑΠ, καθώς και του δικτύου των πρακτόρων.
Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ. Πρόεδρος ορίστηκε ο οικονομολόγος Pavel Mucha που από το 2019 κατέχει τη θέση του CFO στον ΟΠΑΠ, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γεώργιος Βιτωράκης, Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας συμπληρώνει ως μέλος η δικηγόρος Παρασκευή Βασιλοπούλου.
Η νέα εταιρία θα συμμετέχει στις επιμέρους αγορές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και συγκεκριμένα στην Αγοράς Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά, την Αγορά Εξισορρόπησης και τις αγορές παραγώγων. Θα παρέχει υπηρεσίες στη μητρική εταιρία ή σε άλλες εταιρίες του ομίλου ΟΠΑΠ όσον αφορά την επένδυση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους και τον περιορισμό των επενδυτικών τους κινδύνων.
Σύμφωνα με το καταστατικό, στους σκοπούς της εταιρίας περιλαμβάνεται ακόμα η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποκλειστικά στη μητρική εταιρία ή σε άλλες εταιρίες του Ομίλου ΟΠΑΠ, όσον αφορά την κεφαλαιακή τους δομή και θέματα που σχετίζονται με εξαγορές, συγχωνεύσεις και εταιρικούς μετασχηματισμούς.
Η διάρκεια της εταιρίας είναι αορίστου χρόνου, ενώ κατά την πρώτη πενταετία από την σύσταση της, η Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μερικά ή ολικά, με την έκδοση νέων μετοχών συνολικά μέχρι το οκταπλάσιο του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.
Σε περίπτωση έκτακτης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το Διοικητικό Συμβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον του συνόλου των μελών του ή η Γενική Συνέλευση με απλή απαρτία και πλειοψηφία, μπορούν να αποφασίζουν για τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης.