Στη τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τη βουλγαρική ΒΕΗ (Bulgarian Energy Holding) και την αμερικανική Tellurian Energy για τη συμμετοχή τους στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα αναλάβει το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Πρόκειται για το πρότζεκτ που προωθεί η εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και στο οποίο συμμετέχουν η εταιρία Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, που δραστηριοποιείται δυναμικά στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG), και η ΔΕΠΑ, η οποία πριν από περίπου ένα μήνα, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της.
Στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχήμα κάθε εταιρία να μετέχει με ποσοστό 20%.
Η Tellurian Energyείναι εταιρία εξαγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου. Δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα από τον Σαρίφ Σούκι, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Cheniere, την πρώτης εταιρίας των ΗΠΑ, η οποία προχώρησε σε εξαγωγές shale gas και εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο εξαγωγικό τέρμιναλ LNG των ΗΠΑ. Μάλιστα, επί θητείας Σούκι στη Cheniere, o αμερικανικός όμιλος είχε επιδείξει ενδιαφέρον για το πρότζεκτ της Αλεξανδρούπολης.
Στο ηγετικό team της Tellurian, η οποία το 2018 θα αρχίσει να κατασκευάζει το δικό της τερματικό εξαγωγής LNG στον κόλπο της Λουιζιάνα, ΗΠΑ, συμμετέχει και ο κ. Amos Hochstein, πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για θέματα ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη και την Ασία, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
Το κόστος της επένδυσης για το τερματικό της Αλεξανδρούπολης υπολογίζεται σε 350-370 εκατ. ευρώ και ήδη ο διεθνής οίκος Wood Group εκπονεί τη μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) για το πρότζεκτ.
Τέλος, το τερματικό της Αλεξανδρούπολης είναι έργο που σχετίζεται άμεσα με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.