Στο road map για το νέο μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΠΑ και πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς θα γίνει με τις συμμετοχές της στις δύο Εταιρίες Παροχής Αερίου, τις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσλονίκης-Θεσσαλίας φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να καταλήξουν το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας και οι θεσμοί, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Τουλάχιστον αυτό υποστήριξαν χθες κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό, εκφράζοντας ανάλογη εκτίμηση και για το κλείσιμο της συμφωνίας με τη DG Comp για τις λιγνιτικές μονάδες, που θα πρέπει να πουλήσει η ΔΕΗ.
Οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο να απεμπλακεί η ΔΕΠΑ από τις συμμετοχές της στις δύο ΕΠΑ, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής αερίου και να συμμετέχει και στη λιανική.
Ως γνωστόν η ΔΕΠΑ έχει μερίδιο από 51% σε κάθε ΕΠΑ, αλλά το μάνατζμεντ και το υπόλοιπο 49% ανήκει στη Shell, όσον αφορά στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΝΙ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας. Αντίστοιχο μετοχικό και λειτουργικό σχήμα έχουν και οι ΕΔΑ, οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα δίκτυα πόλης.
Αρχικώς η ελληνική πλευρά είχε διαφωνήσει με το σχέδιο αυτό, ενώ ενστάσεις είχαν προβάλει και οι δύο πολυεθνικές, οι οποίες είχαν πιεστεί από την τρόικα για το “σπάσιμο” του μονοπωλίου των ΕΠΑ στα αστικά δίκτυα, πολύ νωρίτερα απ’ ότι προέβλεπαν οι συμβάσεις τους με το ελληνικό δημόσιο, όταν αγόρασαν τα μερίδια στις δύο εταιρίες.
Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι η Shell έχει προσλάβει ως σύμβουλο τη Lazard για τις επόμενες κινήσεις της.
Στο τραπέζι κατά καιρούς έχουν πέσει προτάσεις, από την πώληση ως την ανταλλαγή μεριδίων σε ΕΠΑ και ΕΔΑ, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστό σε ποιό ακριβώς σχήμα θα καταλήξει η όλη διαπραγμάτευση.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θοδωρής Κιτσάκος συναντήθηγκε χθες με τον κ. Dominique Ristori, τον επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνο-αραβικής συνόδου κορυφής, όπου ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές.
Συνάντηση με τον κ. Ristorι είχε και ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.