Οι πρώτες επιστολές από τις βιομηχανίες προς τις τρεις εταιρίες διανομής φυσικού αερίου για την επιστροφή του ποσού των 8, 5 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη σταλεί και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και εντάλματα πληρωμής, αν οι εταιρίες Διανομής δεν εφαρμόσουν την απόφαση του Διοκητικού Εφετείου Αθηνών για την επιστροφή των ποσών, όπως ανέφεραν κύκλοι της βιομηχανίας.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τα υπερβάλλοντα τέλη χρήσης δικτύου, για την οποία πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία καλεί την Εταιρία Διανομής Φυσικού Αερίου(ΕΔΑ) Αττικής, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και τη ΔΕΔΑνα επιστέψουν στις βιομηχανίες, τα ποσά που τους αναλογούν, από την καταβολή του τέλους των 4 ευρώ/MWh, που είχε επιβληθεί κατά τη χρονική περίοδο από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Νοέμβριο 2016.
Παρότι, η τότε ΡΑΕ (σήμερα ΡΑΑΕΥ) είχε αναθεωρήσει με μεταγενέστερς αποφάσεις της το τέλος και είχε καλέσει τις 3 εταιρίες να επιστρέψουν τα ποσά, οι 2 ΕΔΑ και η ΔΕΔΑ δεν εκτέλεσαν την απόφαση της Αρχής και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Ομως το Δοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε επί της ουσίας το αίτημά τους και τις κάλεσε να επιστρέψουν τα σχετικά ποσά.
Ας σημειωθεί ότι οι 2 ΕΔΑ και η ΔΕΔΑ είναι εταιρίες θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία έχει εξαγοραστεί από την ιταλική Italgas. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑ Αττικής Λεωνίδας Μπάκουρας, όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε προχθές, αν οι τρεις εταιρίες σκοπεύουν να εξαντλήσουν τα νομικά του περιθώρια και να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έχουν το δικαίωμα, παρέπεμψε στον μέτοχο, ο οποίος, όπως είπε, είναι εκείνος που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Κύκλοι της βιομηχανίας υπογραμμίζουν ότι η απόφαση του Εφετείου είναι εκτελεστή, ότι αν δεν επέλθει άμεσα μία συμφωνία για την επιστροφή των ποσών θα προχωρήσουν σε εντάλματα πληρωμής. Μάλιστα σκοπεύουν να διεκδικήσουν εντόκως, από το 2020, όταν εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της ΡΑΡ ως τώρα, τα ποσά που τους αναλογούν
Η όλη υπόθεση ξεκίνησε το 2015, όταν με μνημονιακό νόμο θεσπίστηκε το προσωρινό τέλος διανομής αερίου, το οποίο μάλιστα ήταν εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με ότι ίσχυε προηγουμένως, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, η οποία προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη ΡΑΕ.
Επρόκειτο για το προσωρινό τέλος διανομής φυσικού αερίου, ύψους 4 ευρώ/MWh του ν. 4336/2015, το οποίο εφαρμόστηκε οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες χρηστών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από τις 14.08.2015 έως τις 30.11.2016. Η επιβολή επέφερε μία αύξηση 500% στο τέλος διανομής φυσικού αερίου, επιβαρύνοντας σημαντικά, τους βιομηχανικούς χρήστες που είχαν μεγάλες καταναλώσεις αερίου.
Το νομικό ζήτημα που ανέκυψε αφορούσε στη συμβατότητα της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/73.Η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 2009/73 από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεχόμενη, όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων, την καταγγελία της ΕΒΙΚΕΝ, διατύπωσε εγγράφως τις απόψεις της προς τη ΡΑΕ, η οποία στη συνέχεια ενέκρινε μία σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των χρηστών που είχαν επιβαρυνθεί με το εν λόγω τέλος, προσδιορίζοντας μάλιστα και τα επιστρεπτέα ποσά.
Ομως οι 2 ΕΔΑ και η ΔΕΔΑ δεν εκτέλεσαν τις αποφάσεις της ΡΑΕ, που χρονολογούνται από το 2020 και προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.