Όχι πια. Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι συναντήσεις του ΟΠΕΚ εξακολουθούν να επηρεάζουν τις τιμές, δεν έχει σημασία η φωνή της Σαουδικής Αραβίας αλλά η φωνή ενός μη μέλους: της Ρωσίας, και συγκεκριμένα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από τότε που η Ρωσία έκανε συμφωνία με τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να περιορίσει τις προμήθειες, πριν από ένα χρόνο, ο Πούτιν έχει αναδειχθεί ως ο πιο σημαντικός παίκτης της ομάδας, σύμφωνα και με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΠΕΚ.
Η αυξανόμενη κυριαρχία του Κρεμλίνου αντικατοπτρίζει μια εξωτερική πολιτική που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την επιρροή των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω οικονομικών, διπλωματικών, στρατιωτικών μέτρων. Αυτή η στρατηγική έχει πίσω της τον τεράστιο πλούτο φυσικών πόρων της Ρωσίας και φαίνεται να λειτουργεί.
Η δύναμη της θέσης του Πούτιν θα βρεθεί στα φώτα της δημοσιότητας στις 30 Νοεμβρίου, όταν 14 μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, του Ιράκ, της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας, θα φιλοξενήσουν ανεξάρτητους παραγωγούς, όπως η Ρωσία και το Μεξικό στη Βιέννη, για να συζητήσουν εάν θα επεκτείνουν τις περικοπές.
Διακυβεύονται η οικονομία και η πολιτική όλων των εμπλεκόμενων κρατών, μεταξύ των οποίων το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που ο Πούτιν έφερε στη συμφωνία. Οι συμμετέχοντες στη συμφωνία δίνουν το 60% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Ο Πούτιν προκάλεσε βραχυπρόθεσμη άνοδο των τιμών, την παραμονή της πρώτης επίσκεψης Σαουδάραβα βασιλιά στη Ρωσία τον περασμένο μήνα, υποδεικνύοντας ότι οι περικοπές θα παραταθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αν και τόνισε ότι δεν είχε λάβει τελική απόφαση. Οι παρατηρήσεις του Πούτιν, παρόλο που ήταν εξειδικευμένες, πυροδότησαν διπλωματικές κινήσεις, τόσο από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ όσο και από τους μη παραγωγούς του ΟΠΕΚ, για να προσπαθήσουν να έχουν μία συμφωνία.
Ο Πούτιν, ο οποίος ξεκίνησε την άνευ προηγουμένου συμμαχία του με τον ΟΠΕΚ όταν οι τιμές ήταν περίπου 20 δολάρια το βαρέλι χαμηλότερες από ό,τι σήμερα, έχει έναν άλλο λόγο να μη θέλει τις τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν απότομα. Η Ρωσία επωφελείται επί του παρόντος από το ασθενέστερο ρούβλι, το οποίο ωφελεί τους εξαγωγείς και εξαρτάται λιγότερο από τις πωλήσεις ενέργειας, για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για δαπάνες.
Πηγή: euro2day.gr