Οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου μπορεί να ήταν στο επίκεντρο του χθεσινού Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δεν πέρασε όμως απαρατήρητο και το ενεργειακό κόστος, με το Συμβούλιο να εφιστά την προσοχή της Επιτροπής στους κινδύνους που συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή βιομηχανία η αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην ακολουθήσει τον αδιέξοδο δρόμο του προστατευτισμού και προειδοποίησαν για τις ζημιές που θα επιφέρει ο εμπορικός πόλεμος για τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», φορέας που εκπροσωπεί μεγάλες βιομηχανίες, υπογραμμίζει τη σημασία των συμπερασμάτων που υιοθέτησε χθες, (12/03) το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει την αναφορά του Συμβουλίου στο ενεργειακό κόστος.
”Καθοριστικής σημασίας είναι και οι επισημάνσεις του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για την ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να δώσει η Ευρώπη στην αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους ,ώστε να μην δημιουργούνται σημαντικά μειονεκτήματα στον διεθνή ανταγωνισμό, ιδιαίτερα για την ενεργοβόρο βιομηχανία», αναφέρει η Ελληνική Παραγωγή στην ανακοίνωσή της.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για την ελληνική ενεργοβόρο βιομηχανία καθώς την περίοδο αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας είναι σε διαβουλεύσεις με την ΕΕ για το νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ που θα ισχύσει για τη βιομηχανία ( και όχι μόνον), με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Ας σημειωθεί ότι ήδη άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής και ιδιαίτερα ανταγωνιστικής Βουλγαρίας, έχουν υιοθετήσει σχήματα που περιορίζουν σημαντικά την επιβάρυνση της βιομηχανίας από τις χρεώσεις για τις ΑΠΕ.
Στο κείμενό της η Ελληνική Παραγωγή χαιρετίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, τα οποία επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση της ΕΕ υπέρ μιας εύρωστης πολιτικής διεθνούς εμπορίου «που υποστηρίζει ένα ανοικτό, βασισμένο σε κανόνες πολυμερές σύστημα διεθνούς εμπορίου, με κεντρικό το ρόλο του ΠΟΕ».Ταυτόχρονα το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι «το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις μπορούν να είναι ελεύθερα μόνο εάν είναι επίσης δίκαια και αμοιβαία επωφελή. Στο πλαίσιο αυτό», τονίζουν οι Υπουργοί της ΕΕ, «και προκειμένου να διασφαλιστούν πραγματικά ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να προετοιμάσουν την κατάλληλη απάντηση, ως προς την αντιμετώπιση των βιομηχανικών στρατηγικών τρίτων χωρών, διευκολύνοντας την ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.