Tη δύσκολη αποστολή να πείσει τους επικεφαλής των θεσμών για το πολύπλοκο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ αναλαμβάνει την ερχόμενη, Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μία από τις πιο σοβαρές εκκρεμότητες για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Υπάρχει βέβαια και το θέμα της διάθεσης του 17% της ΔΕΗ, που η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει στη μετα-μνημονιακή περίοδο.
Το “e-mail” του υφυπουργού παρά των πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου που έφθασε στα υπουργικά γραφεία το απόγευμα της Τετάρτης για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων κτύπησε το καμπανάκι και στο ΥΠΕΝ, καθώς παρά τη βεβαιότητα που επιδεικνύει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης για την επίλυση των ζητημάτων, παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες.
Υπάρχουν λεπτομέρειες, τόσο για το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει το ΠΧΕΦΕΛ, την χρέωση προμήθειας, από το 2019 ή για τα νέα ΝΟΜΕ και την υλοποίηση του target model, που δεν έχουν κλειδώσει στις συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Οι διαδικασίες για την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), μπορεί να έχουν δρομολογηθεί - σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του ΛΑΓΗΕ για να εγκρίνει την απόσχιση και τη μεταφορά στο ΕΧΕ του κλάδου ηλεκτρισμού (πλην των ΑΠΕ)- αλλά η πλήρης λειτουργία του καθυστερεί.
Στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, το κυβερνητικό επιτελείο έχει να επιδείξει τις εξελίξεις στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, την προκήρυξη για τη διάθεση του 51% των ΕΛΠΕ - στις 18 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος- και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ωστόσο η διαδικασία για τα ΕΛΠΕ και τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ μόλις ξεκινά, ενώ ανοικτό παραμένει το ζήτημα της αξιοποίησης του 17% της ίδιας της εταιρίας ηλεκτρισμού. Προηγούμενες απόπειρες του ΥΠΕΝ να προωθήσει την ιδέα έκδοσης ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές της ΔΕΗ δεν φάνηκαν να πείθουν τους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να επιμείνουν στο παραδοσιακό μοντέλο πώλησης του 17%, στις συναντήσεις που θα έχουν με την πολιτική ηγεσία των δύο συναρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών και ΥΠΕΝ, καθώς και με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Οσο για τη ΔΕΠΑ, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας holding με τρεις θυγατρικές, στη εμπορία, τα δίκτυα και τα έργα που σχετίζονται με διεθνείς διασυνδέσεις. Ο υπουργός επιδιώκει να διατηρήσει το δημόσιο την πλειοψηφία στην εταιρία holding, με τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου στο Χρηματιστήριο. Σε ορισμένες από τις θυγατρικές θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ή/και συμμετοχή ιδιωτών.
Η πρόταση αυτή πάντως απέχει πολύ, από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ που ζητούν οι δανειστές και σίγουρα δεν μπορεί να έχει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.
Τέλος, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την πώληση του 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας από τη ΔΕΠΑ στην ιταλική ΕΝΙ, ενώ η υπογραφή της δεύτερης συμφωνίας για την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του 49% που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής φαίνεται ότι θα καθυστερήσει.