Η Ευρώπη θα πρέπει να επισπεύσει τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας της αντί να σπαταλά χρόνο στο φυσικό αέριο ως την ενδιάμεση ενεργειακή λύση, δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρίας ηλεκτρισμού Enel κ. Francesco Starace, όπως αναφέρει το Bloomberg.
H αύξηση της χρήσης καθαρής ενέργειας για τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων, καθώς και ο ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και να παράσχουν το καλύτερο εργαλείο για τη μείωση της εκπομπής διοιξειδίου του άνθρακα, πρόσθεσε ο κ. Starace, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Eurelectric, του φορέα που εκπροσωπεί τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η τεχνολογία φέρνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στην κοινωνία μας- ολοένα πιο φθηνή και πιο εύκολα διαχειρίσιμη, μέσω των ψηφιακών εργαλείων, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι έχει έλθει η ώρα να χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα.
Η έκρηξη που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Αυστρίας σε συνδυασμό με το δριμύ ψύχος έστειλαν τα αποθέματα αερίου στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία δεκαετία. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την πολιτική της Ρωσίας έχουν φέρει το ζήτημα των προμηθειών φυσικού αερίου στην κορυφή της ενεργειακής ατζέντας, υπογράμμισε ο κ. Starace, σε συνέντευξη που έδωσε στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. Οι πολιτικοί τείνουν να υπερεκτιμούν το μελλοντικό ρόλο του φυσικού αερίου διατηρώντας συνεχώς πάνω του τους προβολείς, ανέφερε.
Τη Δευτέρα η Eurelectric πρότεινε οι 28 χώρες της ΕΕ να ευθυγραμμιστούν πλήρως με την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 95% ως το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου του 1990. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει ότι η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή οικονομία θα φθάσει στο 60% σε σχέση με το 22% του 2015
Πρόκειται για ένα απότομο άλμα στη χρήση ηλεκτρισμού, το οποίο περνά από τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και της θέρμανσης, δύο τομέων που παραμένουν πεισματικά δεμένοι στο άρμα των ορυκτών καυσίμων. Ο στόχος που έχει τεθεί για το Κλίμα εξυπηρετείται μόνον με μέσο ρυθμό εξηλεκτρισμού 63% στους δύο αυτούς τομείς, σε σχέση με 1% και 34% αντίστοιχα το 2015, υποστηρίζει η Eurelectric.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχε αναδείξει το 2018 ως “Ετος Ηλεκτρικής Ενέργειας” ακριβώς για να κινητοποιήσει πρωτοβουλίες για την αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα ορυκτά καύσιμα καλύπτουν ακόμα στο 84% των αναγκών θέρμανσης της ΕΕ, ενώ η θέρμανση, η ψύξη και οι μεταφορές εκπέμπουν πάνω από το 45% των αερίων του θερμοκηπίου στο σύνολο της Ευρώπης.
Τέλος ο επικεφαλής της Enel δήλωσε ότι αναμένει η Γερμανία να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο εγχείρημα. Ωστόσο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προορίζει τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς με φυσικό αέριο για το ρόλο της γέφυρας στη μετάβαση προς τη νέα εποχή, αναφέρει το Bloomberg, καταλήγοντας ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος ΄Αγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της κατασκευής του νέου γερμανο-ρωσικού αγωγού Nord Stream 2.
Σε ομιλία του στο Βερολίνο, την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Thomas Bareiss δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ακολουθεί “τεχνολογικά ουδέτερη” πολιτική για τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων από τα κτίρια και ότι βασικό κριτήριο αυτής της πολιτικής είναι το κόστος.