Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης χρειάζεται για την ανάπτυξη των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, το δυναμικό των οποίων παραμένει καθηλωμένο εδώ και χρόνια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας ΑΠΕ, που θα μπορούσε να υπερβεί σε ισχύ τα 1.000 MW ως το 2030.
Το καθεστώς αδειοδότησης όμως, μαζί με χωροταξικούς περιορισμούς, τα ανεπαρκή δίκτυα μέσης τάσης και τα προβλήματα χρηματοδότηση έχουν περιορίσει την την ανάπτυξη των μικρών υδροηλεκτρικών , όπως υποστηρίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων σε υπόμνημα που κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.
Ο ΕΣΜΥΗΕ, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών, επισημαίνει μεταξύ άλλων την υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και τη δυνατότητα λειτουργίας τους ως μονάδων βάσης που ενισχύουν και σταθεροποιούν το ηλεκτρικό δίκτυο με προβλέψιμη λειτουργία.
Στο πλαίσιο αυτό για την ανάπτυξη των ΜΥΗΕ (ισχύς ως 15 MW) o Σύνδεσμος προτείνει μεταξύ άλλων:
- Ριζική αλλαγή του νομικού πλαισίου αδειοδότησης, μέσω κυρίως της επανεξέτασης των κριτηρίων χωροθέτησης των ΜΥΗΕ, κωδικοποίηση και απλοποίηση της αδειοδοτικής νομοθεσίας.
- Βελτίωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης με άρση των αντιαναπτυξιακών και αντιεπιστημονικών διοικητικών και νομοθετικών εμποδίων που σήμερα εμποδίζουν την ανάπτυξη των ΜΥΗΕ (π.χ. σύντμηση γνωμοδοτούντων φορέων και διαδικασιών, άρση αλληλοσυγκρουόμενων γνωμοδοτήσεων, κλπ).
· Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης με σκοπό τη μείωση της πολύ μεγάλης περιόδου αδειοδότησης που ξεπερνάει τα 7-8 έτη, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους αδειοδότησης και κατασκευής των έργων ΜΥΗΕ.
· Ανανέωση των Αποφάσεων Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). που λήγουν με μεταβατικές διατάξεις, ώστε να λαμβάνεται υπόψη και το καθεστώς υπό το οποίο αρχικά είχαν εκδοθεί, ώστε οι ενδεχομένως πολύ αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι που ισχύουν σήμερα, να μην καθιστούν υποχρεωτική ακόμη και την κατάργηση ενός ΜΥΗΕ που λειτουργεί.
· Καθορισμό συνθηκών απόλυτης προτεραιότητας πρόσβασης στο δίκτυο για τα ΜΥΗΕ. Να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την κατασκευή νέων Υ/Σ Μ.Τ. στις περιοχές που υπάρχει σημαντικό μικροϋδροηλεκτρικό επενδυτικό ενδιαφέρον, για την σύνδεση νέων έργων, ώστε το κόστος των έργων σύνδεσης να μην είναι απαγορευτικό για την κατασκευή νέων έργων. Το κόστος κατασκευής των νέων Υ/Σ Μ.Τ. μπορεί να χρηματοδοτηθεί καταρχήν από τους διαχειριστές με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια από ευρωπαϊκά προγράμματα και στη συνέχεια να επιστραφεί έμμεσα μέσω της σύνδεσης νέων ΜΥΗΕ (ή και άλλων ΑΠΕ) που μέχρι αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει.
· Δυνατότητα αδειοδότησης πολύ μικρών ΜΥΗΕ με κατάργηση των υφιστάμενων απαγορευτικών περιορισμών που ισχύουν, τα οποία θα μπορούσαν ναεπιφέρουν σημαντική αύξηση της αποκεντρωμένης παραγωγής και της διείσδυσης της τεχνολογίας σε ευρεία κλίμακα.
· Απαλοιφή περιορισμών που αφορούν στην απόσταση κατασκευής του σταθμού παραγωγής ενός ΜΥΗΕ από ένα υδατόρευμα, με το οποίο άλλωστε είναι απολύτως αλληλοεξαρτώμενο, σε αντιστοιχία με τις διατάξεις των παλιών νερόμυλων, εξέλιξη των οποίων είναι τα σύγχρονα ΜΥΗΕ.
· Βελτίωση των οικονομικών κινήτρων.