Mόνον 64 ημέρες ζωής απομένουν σε μονάδες του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αμυνταίου και μόλις 4 μήνες στον ΑΗΣ Καρδιάς σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία καλεί τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας να λάβει άμεσα μέτρα για την ένταξη του σταθμού σε καθεστώς παρέκλισης, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Το καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας (opt out) είναι δυνατότητα που παρέχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία με βάση το άρθρο 33 της οδηγίας 75/ΕΕ/2010.
Η απόσυρση του σταθμού, στον οποίο, σύμφωνα με την επείγουσα επιστολή που έστειλε στον επικεφαλής της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ οι ώρες λειτουργίας που απομένουν είναι μόλις 1.536, θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού όσο και στην τηλεθέρμανση της περιοχής.
Για την επέκταση των ωρών λειτουργίας, ο σταθμός χρειάζεται περιβαλλοντικές επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο η ΔΕΗ δεν φαίνεται στη φάση αυτή ικανή να διαθέσει. Στις αρχές του χρόνου, η διοίκηση της εταιρίας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αναζητούσε επενδυτές για το έργο και τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερις μεγάλοι εγχώριοι ιδιωτικοί όμιλοι προτείνοντας διάφορα σχήματα συνεργασίας με τη ΔΕΗ, έναντι της ανάληψης του κόστους της επένδυσης. Το όλο πρότζεκτ όμως φάνηκε να παραμερίζεται όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πώληση των 3 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ενώ ο κ. Παναγιωτάκης είχε ζητήσει από το ΥΠΕΝ να αποσαφηνίσει το μερίδιο του λιγνίτη στο μελλοντικό μείγμα καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να λάβει την επενδυτική απόφαση για τη διατήρηση ή μη του σταθμού του Αμυνταίου.
Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ στην επιστολή της “η ΔΕΗ προχώρησε στην απένταξη των μονάδων ΙΙΙ και ΙV του ΑΗΣ Καρδιάς από το Μεταβατικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ) και τις έχει εντάξει μαζί με τις μονάδες Ι & ΙΙ του ίδιου Σταθμού αλλά και των μονάδων Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75 Ε.Ε.
Παράλληλα η σημερινή διοίκηση της εταιρίας και η ηγεσία του υπουργείου προσπάθησαν να εντάξουν τις εν λόγω μονάδες στα όσα ορίζει το άρθρο 29 παράγραφος 4 της σχετικής ΚΥΑ (36060/1155/Ε103/2013 ΦΕΚ 1450 Β).
Δυστυχώς όμως η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέρριψε το σχετικό αίτημα, με το αιτιολογικό ότι οι Ελληνικές Αρχές δεν υπέβαλαν κανένα συμπληρωματικό αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 παράγραφος 4 της Οδηγίας για τις εν λόγω μονάδες και ότι κατά την άποψη της Επιτροπής είναι επιλέξιμες να λειτουργούν έως 17.500 ώρες.
Με δεδομένο ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου λειτούργησαν από 1 Ιανουαρίου 2016 έως σήμερα 15.964 ώρες, απομένουν 1536 ώρες λειτουργίας δηλ. μόνο 64 ημέρες !!!
Αντίστοιχα για τις μονάδες Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Καρδιάς απομένουν λιγότερο από 4 μήνες λειτουργίας και σε ότι αφορά τις μονάδες ΙΙΙ και ΙV θα αναγκαστούν να τεθούν εκτός λειτουργίας πριν ολοκληρωθεί η θερμαντική περίοδος 2018-2019 της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαϊδας”.
Στο πλαίσιο αυτό η ΓΕΝΟΠ καλεί σε άμεση λήψη μέτρων προκειμένου οι μονάδες να ενταχθούν στο καθεστώς παρέκκλισης, επισημαίνοντας τις ανάγκες τηλεθέρμανσης αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής από την απόσυρσή τους.