Από παράταση σε παράταση πηγαίνει τελικώς ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Η εταιρία, υπέβαλε και νέο αίτημα στην Κομισιόν, για να μετατεθεί κατά ένα μήνα, ως τις 7 Δεκεμβρίου, η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, η οποία έληγε στις 7 Νοεμβρίου, κατόπιν της πρώτης παράτασης που είχε χορηγηθεί.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι μπορεί η Κομισιόν να έχει δώσει την έγκριση για τα λεγόμενα “λιγντικά ΑΔΙ” - ένα αίτημα που έχουν θέσει όλοι οι ενδιαφερόμενοι-, οπότε θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Έγκυρες πηγές ωστόσο εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα είναι πολύ περιορισμένο για να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαικής Επιτροπής να δώσουν το ok στο ελληνικό σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχος, στον οποίο εντάσσονται τα “λιγνιτικά ΑΔΙ” και δεν αποκλείουν τελικώς, να ζητηθεί εκ νέου παράταση.
Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο προκοινοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Αλλο μεγάλο ερωτηματικό είναι αν η Επιτροπή θα εγκρίνει την ελληνική πρόταση ως έχει ή θα επιδιώξει αλλαγές, που ενδεχομένως να αποθαρρύνουν τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, εκφράζουν αρκετές επιφυλάξεις.
Στο διάστημα αυτό θα πρέπει εξάλλου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί το τέλος λιγνίτη που καταβάλλουν υπέρ του λογαριασμού ΑΠΕ οι λιγνιτικές μονάδες. Η σχετική ρύθμιση, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα, μαζί με την κατάργηση της χρέωσης προμήθειας και ενδεχομένως την τροπολογία για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού για τις μονάδες της ΔΕΗ μετέχει η κοινοπραξία της κινεζικής CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου- που ήταν και το σχήμα που ζήτησε την πρώτη παράταση-, η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την τσεχική Seven, ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος εξ αρχής είχε εκφράσει επιφυλάξεις και ο όμιλος Στασινόπουλου, που δείχνει πάντως να έχει αποστασιοποιηθεί.