Στρατηγικό κι εμβληματικό χαρακτήρισε το έργο της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης εγκαινίασε το νέο αποθηκευτικό χώρο με τον οποίο η Ρεβυθούσα ανεβάζει τη χωρητικότητά της σε 225.000 κ.μ. Όπως σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Nίκας οι χώρες της Βαλκανικής περιοχής ακόμη και η Ουκρανία θα μπορούν να καλύπτουν το 30% των αναγκών τους σε εισαγωγές φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη δυνατότητα αεριοποίησης που έχει ο τερματικός σταθμός του ΔΕΣΦΑ, ποσότητες φυσικού αερίου 5 δις. κ.μ. μπορούν να εξάγονται στις προαναφερόμενες χώρες είτε μέσω του υπάρχοντος αγωγούς Βουλγαρίας-Ελλάδας είτε και μελλοντικά μέσω του νέου IGB (Ελλάδας – Βουλγαρίας).
Σε περίπου 20 ημέρες η νέα δεξαμενή θα μπορεί να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, ενώ το συγκεκριμένο έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2016 ανήλθε στα 143 εκατ. ευρώ δίνοντας 660 θέσεις απασχόλησης στη διάρκεια της κατασκευής του.
Τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Nίκας τόνισαν τη σημασία της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας αφού πλέον η χώρα ενισχύει τη δεύτερη πηγή προμήθειας ενέργειας, προσφέροντας ανάλογη δυνατότητα και σε άλλα κράτη της περιοχής.
Ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε επίσης τις προοπτικές που ανοίγονται για το ΔΕΣΦΑ καθώς σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του στην κοινοπραξία των εταιριών Snam (Ιταλία)-Fluxys (Βέλγιο)-Enagas (Ισπανία).
Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων στη Ρεβυθούσα ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης τόνισε τη συμβολή της Ε.Ε. στη χρηματοδότηση του έργου αυτού αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με τα κοινοτικά κονδύλια να έχουν ανέλθει στα 210 εκατ. ευρώ.