Tην αισιοδοξία ότι με τη μείωση του αριθμού των εργαζόμενων, τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη μείωση του κόστους τροφοδοσίας με λιγνίτη στη μονάδα της Φλώρινας αλλά και τη χορήγηση των ΑΔΙ, οι τρεις υπό πώληση μονάδες, η Μελίτη και οι δύο στη Μεγαλόπολη, μπορούν να καταστούν κερδοφόρες υπό το νέο, ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για τις μονάδες αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τίμημα. Διευκρίνισε πάντως ότι αν αυτό είναι κάτω από την αποτίμηση, η οποία θα παραδοθεί όταν κατατεθούν οι προσφορές, τότε θα ζητήσει βελτίωση, ενώ είπε ότι έχε τη δυνατότητα να μην αποδεκτεί τις προσφορές αν το τίμημα είναι υπερβολικά χαμηλό.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα στο ΔΣ της ΔΕΗ παρουσιάζονται οι τελικές εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του κόστους λειτουργίας των μονάδων μετά την αποχώρηση προσωπικού με το πρόγραμμα της εθελουσίας. Το πρόγραμμα κινητικότητας παραμένει ανοικτό, όμως δεν αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους τρεις από τους πέντε επενδυτές, που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και συγκεκριμένα με το σχήμα της κινεζικής CHN Energy - ομίλου Κοπελούζου, την τσεχική Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και τον όμιλο Μυτιληναίου.
Ερωτώμενος πώς εκτιμά ότι η Κομισιόν θα αντιδράσει στη συμμετοχή των Κινέζων, απάντησε ότι επί της ουσίας δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει πρόβλημα και ότι ακόμα και αν τελικώς οι Βρυξέλλες ζητήσουν νέα πιστοποίηση για την ανεξαρτησία του ΑΔΜΗΕ, αυτή δεν θα έχει πρόβλημα. Ας σημειωθεί ότι από γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν έχει σταλεί επιστολή που αφήνει αιχμές για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι τόσο η State Grid ( μέτοχος με 24% στον ΑΔΜΗΕ και στρατηγικός επενδυτής) όσο και η CHN Energy έχουν κοινό μέτοχο το κινεζικό δημόσιο.
Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές που θα καταθέσουν προσφορά και για τις δύο θυγατρικές της ΔΕΗ (Μελίτη, Μεγαλόπολη) θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση, με βάση τους όρους του διαγωνισμού.
Ειδικά για τη μονάδα της Φλώρινας είπε ότι υπάρχουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη μείωση του κόστους τροφοδοσίας με λιγνίτη κατά 5 ευρώ ανά τόνο, σε σχέση με τα 23 ευρώ/τόνο που πληρώνει η ΔΕΗ. Για τον σκοπό αυτό σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών της ΔΕΗ με τον επιχειρηματία κ. Παυλίδη -η εταιρία του οποίου που εκμεταλλεύεται το ορυχείο της Αχλάδας- και τη συμμετοχή και εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο πρόσφατα ανανέωσε την άδεια εκμετάλλευσης του ορυχείου από τη συγκεκριμένη εταιρία. Στόχος των συζητήσεων είναι να μειωθεί το κόστος της προμήθειας των 12,5 χιλ τόνων λιγνίτη που έχει ανάγκη η μονάδα σε ετήσια βάση κατά περίπου 12,5 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά στη μονάδα της Μεγαλόπολης, για την οποία οι επενδυτές διατυπώνουν αρκετές επιφυλάξεις λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων (περίπου 1200), ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι ενώ το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου παρουσίαζε ζημίες 3 εκατ. ευρώ, πλέον μετά τη μείωση του προσωπικού της κατά 244 άτομα, η μονάδα γίνεται κερδοφόρα.
Παραμένει ωστόσο η εκκρεμότητα των ΑΔΙ, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκη η εκκρεμότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέα παράταση.