Με νομοθετική ρύθμιση που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή εντός των επόμενων ημερών, είτε στο νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρισμού που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, είτε με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, καταργούνται τα ΝΟΜΕ, οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμα διατάξεις για την απελευθέρωση των προμηθειών της ΔΕΗ από τις διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού αλλά και των προσλήψεων από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, προκειμένου η εταιρία να απεγλωβιστεί από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητά της, πρόσθεσαν έγκυρες πηγές. Διευκρίνισαν πάντως ότι θα προβλεφθούν κριτήρια ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και στο νέο σύστημα που θα θεσμοθετηθεί.
Σε περίπτωση πάντως που το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις, δεν θα είναι έτοιμο εντός των επόμενων 10-15 ημερών, τότε η διάταξη για την κατάργηση των ΝΟΜΕ θα προωθηθεί με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ πριν τις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία για την οποία ήταν προγραμματισμένη η τέταρτη και τελευταία δημοπρασία ηλεκτρισμού για το 2019, που κανονικά θα ήταν και η τελευταία όλου του προγράμματος των ΝΟΜΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ από τα ΝΟΜΕ έχει χάσει περί τα 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια προς όφελος των ανταγωνιστών της, ενώ μιλώντας για τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου είπε πως “θα απελευθερώνουν τη ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα των διοικητικών περιορισμών, έτσι ώστε η εταιρεία να προχωρήσει γρήγορα με τις αποφάσεις που χρειάζεται για να σταθεί στην αγορά, γιατί οι ανταγωνιστές της αποφασίζουν εντός δευτερολέπτων και η ίδια πάει με τον αραμπά”.
Εξάλλου χθες, κατά τη συνάντηση που είχε με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, παρέδωσε ενημερωτικό σημείωμα τόσο για την πρόωρη κατάργηση των ΝΟΜΕ, όσο και για την επίσπευση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η συνάντηση ενδέχεται να επαναληφθεί σήμερα ή τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται η διατύπωση της οριστικής θέσης των θεσμών άμεσα. Είναι πθανόν δε και να καθυστερήσει ως και δύο μήνες, ως τα μέσα Νοεμβρίου, λόγων της αλλαής φρουράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι νέοι Επίτροποι αναλαμβάνουν από 1ης Νοεμβρίου. ‘Οσον αφορά δε στο σχέδιο διάσωσης/αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ φαίνεται ότι στόχος είναι όλα να κριθούν σε πολιτικό επίπεδο κατόπιν διαβούλευσης με τις Βρυξέλλες.
Η κατάργηση των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρισμού από λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια της ΔΕΗ που είχαν συνομοληθεί με τους θεσμούς το 2016,, είχε προαναγγελθεί από τον κ. Χατζηδάκη ήδη από τις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, λίγες ημέρες αφότου είχε διεξαχθεί η αποτυχημένη δημοπρασία του Ιουλίου. Τότε η αγορά δεν είχε απορροφήσει τις δημοπραττούμενες ποσότητες ηλεκτρισμού, καθώς η τιμή των προιόντων ΝΟΜΕ αυξήθηκε σημαντικά μετά την τελευταία αναθεώρηση της τιμής των ρύπων.
Ως εν μέρει αντιστάθμισμα για την πρόωρη κατάργηση των ΝΟΜΕ αλλά και του ναυαγίου των διαγωνισμών για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προτείνει την επίσπευση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020 να κλείσουν οι μονάδες του Αμυνταίου και η Μεγαλόπολη 3, της οποίας αρχικώς η απόσυρση είχε προγραμματιστεί για το 2025. Στο πλάνο είναι και το κλείσιμο των μονάδων της Καρδιάς αλλά το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί από το πότε θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η μονάδα που θα καλύπτει τη τηλεθέρμανση της περιοχής, η οποία σήμερα εξυπηρετείται από τον σταθμό της Καρδιάς. Τόσο η Καρδιά όσο και το Αμύνταιο λειτουργούν υπό ένα αμφισβητούμενο, από την Κομισιόν, καθεστώς, κατόπιν μονομερούς παρατάσεων των ωρών λειτουργία τους που είχε χορηγηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Συνδικαλιστές της ΔΕΗ πάντως δεν αποκλείουν στο πακέτο των λιγνιτικών μονάδων που θα αποσυρθούν να προστεθεί και άλλη, ενδεχομένως μία από τις πιο παλαιές του σταθμού του Αγίου Δημητρίου.