Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου, τύπου του Ζορ της Αιγύπτου, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια έδειξαν οι σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ στην περιοχή Νότια της Κρήτης που μαζί με τη γαλλική Total και την αμερικανική Exxon Mobil, αποτελούν στην κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευση των 2 θαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη.
Αν και η διαδικασία των ερευνών είναι μακροχρόνια, κι αν οι θετικές επιβεβαιωθούν, αυτό που αρχικά φαίνεται είναι ότι το μέγεθος του ενδεχόμενου κοιτάσματος, με βάση τα σεισμικά στοιχεία της PGS και τις ογκομετρήσεις, εφόσον υπάρχει φυσικό αέριο στη συγκεκριμένη δομή, τότε αυτό θα είναι της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ή αλλιώς των 280 δισ. κυβικών μέτρων. Δηλαδή δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη ή με το δεύτερο μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ.
Η σημασία μιας τέτοιας ανακάλυψης είναι μεγάλη. Οι εγχώριες ανάγκες για φυσικό αέριο είναι 4 δισ. κ.μ. το χρόνο και επομένως το κοίτασμα, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι αρκετό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια.
Το ιστορικό των θετικών ενδείξεων
Οι πρώτες ενδείξεις για ένα σημαντικό κοίτασμα προήλθαν από τις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης. Τότε εντοπίστηκε στις σεισμικές καταγραφές γεωλογική «τομή”, που προσομοιάζει και είναι ανάλογη της δομής του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ, στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Το Ζορ ανακαλύφθηκε το 2015 από την εταιρεία Eni, αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της Αν. Μεσογείου με πόρους 850 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και άλλαξε συνολικά τα δεδομένα γύρω από τις έρευνες που γίνονται για κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή.
Τα στοιχεία αυτά περιήλθαν αρχικά στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων το Χριστούγεννα του 2015 και ήταν τότε στα τέλη του 2015, που η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε «Τάλως” και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια ως δέλεαρ προκειμένου να αποφασίσουν να εμπλακούν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, μεγάλα ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ικανά να φέρουν σε πέρας ένα τόσο απαιτητικό όσο και ελπιδοφόρο εγχείρημα.
Η Δομή Τάλως, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπου το 2015.
Γι αυτό και δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, η γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobil, πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν μαζί με τα ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευση των 2 θαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη. Πρόκειται για τις συμβάσεις που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που επικυρώθηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο (χωρίς την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν και να κατατεθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να μπει το κοίτασμα, εφόσον υπάρχει σε φάση εκμετάλλευσης υπολογίζεται σε 7 χρόνια.