Σε δραστική μείωση της παραγωγής, της τάξης του 35% μέσα σε 20 χρόνια, θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, όπως η ExxonMobil, η ConocoPhillips και η Total για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Carbon Tracker.
H έκθεση εκτιμά ότι για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσιου πρέπει ως το 2040 να μειωθεί η παραγωγή των πετρελαϊκών εταιριών κατά 35%, θεωρώντας ότι τα όρια για τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με βάση τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό και κατά 1,75 βαθμό Κελσίου θα έχουν ξεπεραστεί σε 13 και 24 χρόνια αντίστοιχα.
Τα εγκεκριμένα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που πρόκειται να κατασκευαστούν είναι ήδη επαρκή για την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε έναν κόσμο όπου η άνοδος της θερμοκρασίας περιορίζεται στα 1,6C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, υποστηρίζει το Carbon Tracker, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα ή καθόλου περιθώρια για μελλοντικά έργα ορυκτών καυσίμων.
Εάν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις επιχειρήσουν να αναπτύξουν όλα τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο πλανήτης θα χάσει τους στόχους για το Κλίμα ενώ μία σειρά από επενδύσεις θα απαξιωθούν και θα αχρηστευτούν κατά την εποχή της ενεργειακής μετάβασης, αναφέρει η μελέτη, ενώ ο αναλυτής που την εκπόνησε
"Η βιομηχανία υδρογονανθράκων προσπαθεί να έχει « και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», καθησυχάζοντας τους μετόχους και δείχνοντας ότι υποστηρίζει τη Συμφωνία για το Παρίσι, ενώ από την άλλη πλευρά παράγει περισσότερα ορυκτά καύσιμα. Η ανάλυση δείχνει ότι εάν οι επιχειρήσεις θέλουν πραγματικά να μετριάσουν τον οικονομικό κίνδυνο και να αποτελέσουν μέρος της κλιματικής λύσης, πρέπει να συρρικνώσουν την παραγωγή τους, αναφέρει η μελέτη.
Πάντως η μελέτη προσδιορίζει και εκείνους τους τομείς στους οποίους οι δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου μπορεί να είναι οικονομικώς βιώσιμοι στο σενάριο της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,6 βαθμούς Κελσίου, χρησιμοποιώντας ως βάση τη σχετική μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία εξετάζει τις “διαδρομές απανθρακοποήσης” στο πλαίσιο της υφιστάμενης τεχνολογίας.
Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι από το 2011 τα αποδεδειγμένα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου και αερίου έχουν αυξηθεί και ότι πετρελαϊκοί γίγαντες όπως η ExxonMobil, η ConocoPhillips και η Total θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή τους αν θέλουν να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους για το Κλίμα. Σύμφωνα με την έκθεση καμία από τις εταιρίες που προαναφέρθηκαν δεν πληροί τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού για το 2040.
Στο πλαίσιο αυτό η μελέτη του Carbon Tracker εκτιμά ότι η ConocoPhillips θα περέπει να προχωρήσει στη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής, της τάξης του 85%. Ακολουθεί η ExxonMobil που θα χρειαστεί περικοπές ύψους 55%, η ιταλική ΕΝΙ με 40%, οι Total και η Chevron με 35% η κάθε μία και η ΒΡ με 25%. Κατά την ίδια μελέτη, το πιο “εντός στόχων” παραγωγικό χαρτοφυλάκιο το έχει η Shell, η οποία δεν θα χρειαστεί παρά 10% μείωση της παραγωγής.
Βέβαια μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συμφωνία του Παρισιού, που ανακοινώθηκε και επισήμως τη Δευτέρα, οι αμερικανικές πετρελαϊκές μπορεί και να μην χρειαστεί να περικόψουν την παραγωγή τους…