Στο χαρτοφυλάκιο της “ΔΕΠΑ Εμπορίας” εντάσσεται τελικώς η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο πρότζεκτ για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μετοχικό του σχήμα εισέρχεται και η ρουμανική RomGas
Η διεύρυνση της ΔΕΠΑ -Εμπορίας με τη συμμετοχή στο FSRU, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ κλπ, το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, εμπλουτίζει το πορφόλιο της υπό πώληση ΔΕΠΑ Εμπορίας με ένα ισχυρό χαρτί, καθιστώντας την εταιρία ακόμα πιο ελκυστική στους υποψήφιους επενδυτές.
Ας σημειωθεί ότι το κείμενο του νομοσχεδίου που είχε αναρτηθεί στη διαβούλευση προέβλεπε ότι η συμμετοχή στο FSRU θα εντάσσονταν στην τρίτη εταιρία στην οποία “σπαέι” η ΔΕΠΑ, στη ΔΕΠΑ Διεθνή Εργα, στην οποία θα μεταφερθούν οι υπόλοιπες συμμετοχές της εταιρίας σε διεθνή έργα όπως ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός )IGB) κλπ Η εταιρία Διεθνών Εργων δεν σχεδιάζεται να ιδιωτικοποιηθεί, προς το παρόν τουλάχιστον.
“Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παραμείνουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας ή συμφωνίες αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην εταιρεία ή στις εταιρείες που έχουν ως σκοπό την κατασκευή, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) στην Αλεξανδρούπολη»., αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Τέλος, όσον αφορά στο μετοχικό σχήμα του FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο προωθεί η εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, πληροφορίες αναφέρουν ότι “εκλεισε” και ο πέμπτος μέτοχος, που θα είναι η εταιρία αερίου της Ρουμανίας, η Romgaz, η οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις συνέργειες που θα προσφέρει το FSRU σε συνεργασία με τον αγωγό IGB.
H συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα
Στο μετοχικό σχήμα του FSRU της Αλεξανδρούπολης μετέχουν με ποσοστό 20% η κάθε μια ο όμιλος Κοπελούζου και η GasLog που Πήτερ Λιβανού που δραστηριοποιείται στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Παράλληλα υπάρχουν συμφωνίες για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της βουλγαρικής BulgarTransGas., επίσης για ποσοστά 20% η κάθε μία.
Το έργο είναι ένα από τα 8 πρότζεκτ ελληνικού ενδιαφέροντος που συμπεριλαμβάνεται στην 4η επικαιροποιημένη λίστα έργων PCI που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ και το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή των εταιριών που θα αναλάβουν την κατασκευή του έργου. Στόχος είναι η κατασκευή να ξεκινήσει το 2020 ώστε το 2022 το FSRU να είναι έτοιμο για εμπορική λειτουργία.
Ήδη τρέχει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου η δεύτερη και δεσμευτική φάση του market test, διαδικασία απαραίτητη για να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του έργου. Εφόσον το μάρκετ τεστ ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε στις αρχές του 2020 θα κλειδώσει η χρηματοδότηση, τόσο η τραπεζική όσο και η επιδότηση, προκειμένου να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση, που θα δώσει και το πράσινο φως για την υλοποίηση του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης.