Oι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τότε ο φάκελος με τις εκκρεμότητες στην αγορά ενέργειας θα πρέπει να έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, τουλάχιστον ως προς τα βασικά σημεία του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος -Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά αναμένεται μέχρι τότε να έχει εκδώσει την υπουργική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας του Target Model. Οι θεσμοί όμως εκτιμάται ότι θα ζητήσουν και πιο συγκεκριμένες προτάσεις κυρίως όσον αφορά στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και της εξασφάλισης πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή.
Οι εξαγγελίες για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση με στόχο την κατάργηση της λιγντικής παραγωγής ως το 2028 και η λειτουργία στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου μίας αγοράς forward ενεργειακών χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς φυσική παράδοση δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να πείθουν τους δανειστές, ως μέτρα που αντισταθμίζουν την πρόωρη κατάργηση των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρισμού απο λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ). Οι θεσμοί φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν τηρείταιη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις , πειρλαμβανομένης, σύμφωνα με πληροφορίες και της σύστασης μίας εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) με συμμετοχή των λιγντικών της ΔΕΗ και μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρισμού .
Ιδιαίτερη επιμονή δείχνουν οι θεσμοί και στις διαδικασίες για την εφαρμογή του target model, καθώς είναι φανερό ότι θέλουν να αποφύγουν νέα καθυστέρηση.
Παρά την πίεση, πληροφορίες μιλούν για κάποιες καθυστερήσεις κυρίως σε ότι αφορά την αγορά εξισορρόπησης και συγκεκριμένα στο σύστημα διαχείρισης και εκκαθάρισης της αγοράς το οποίο έχει αναλάβει η General Electric. Η εν λόγω αγορά θα λειτουργήσει υπό τον ΑΔΜΗΕ.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση για το θέμα μεταξύ στελεχών της GE και του ΑΔΜΗΕ και οι εκπρόσωποι του αναδόχου δεσμεύτηκαν ότι η καθυστέρηση θα καλυφθεί με επιπλέον στελέχωση. Η αμερικανική εταιρία φέρεται να δεσμεύτηκε ότι τα σημεία επαφής των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι έτοιμα εντός του χρονοδιαγράμματος για να γίνει η δοκιμαστική λειτουργία.
Το σύστημα διαχείρισης της αγοράς εξισορρόπησης θα είναι έτοιμο εντός του Ιανουαρίου, ενώ τον ίδιο μήνα θα δοκιμαστεί το real time balancing. Tο σύστημα του metering επί της ουσίας έχει παραληφθεί, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να παραληφθεί και το σύστημα λειτουργίας των διασυνοριακών διασυνδέσεων (cross border), ώστε να ξεκινήσουν και τα πρώτα test.
Aς σημειωθεί ότι ο νόμος για την αγορά ηλεκτρισμού που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη Βουλή, προβλέπει αυστηρά και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα διαδικαστικά βήματα που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει το target model με τις 4 αγορές τον Ιούνιο του 2020. Μάλιστα το χρονοδιάγραμμα συνοδεύεται από την επιβολή προστίμων στους εμπλεκόμενους σε περίπτωση καθυστερήσεων. Για να εφαρμοστούν όμως όλα αυτά χρειάζεται προηγουμένως να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.