Ρόλο διαμορφωτή στη νέα αγορά ηλεκτρισμού, που δημιουργείται με το target model και τις ΑΠΕ, επιδιώκει η NRG, εταιρία του ομίλου της Mότορ Όιλ , η οποία ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί δυναμικά στην αγορά πιστοποιητικών προέλευσης αλλά και ως aggregator (φορέας συλλογικής εκπροσώπησης) ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της NRG κ. Αναστάσιου Λωσταράκου στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΠΕΦ, του συνδέσμου που εκπροσωπεί τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά. “Θέλουμε να ενισχύσουμε της επενδύσεις ΑΠΕ ως στρατηγικός συνεργάτης και μπορούμε να το κάνουμε τόσο μακροπρόθεσμα, όσο και βραχυπρόθεσμα για όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά ανεξαρτήτως του καθεστώτος αποζημίωσης” δήλωσε ο κ. Λωσταράκος, τονίζοντας ότι το σχήμα που προτείνει η NRG περιλαμβάνει τη διαχείριση και πώληση εγγυήσεων προέλευσης, την εκπροσώπηση στην υφιστάμενη αλλά και στις μελλοντικές ενεργειακές αγορές, καθώς και στις διμερείς συναλλαγές ενέργειας.
Η πρόταση της NRG απευθύνεται σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας.
Η εταιρία, που δραστηριοποιείται στις λιανικές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, θεωρεί την αγορά εγγυήσεων προέλευσης, που τώρα πάει να δημιουργηθεί στη χώρα μας, ως μία νέα ευκαιρία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λωσταράκος, η εν λόγω αγορά είναι πολύ δυναμική στην Ευρώπη, εξαιρετικά ανταγωνιστική, με ζήτηση που έφθασε το 2019 στις 550 TWh. δηλαδή το 76% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ αξιοποιήθηκεμε εγγυήσεις προέλευσης. Πρωτοπόρα είναι η σκανδιναβική αγορά, αλλά δυναμικό παρών δίνουν και οι αγορές της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
Στην Ελλάδα το 2019, εγγυήσεις προέλευσης χρησιμοποιήθηκαν μόλις για 1,6 TWh δηλαδή για το 15% της παραγόμενης ενέργειας και αφορούσαν κυρίως μεταφορά ενέργειας από παραγωγούς που είναι και προμηθευτές.
Η NRG έχει συμβολαιοποιήσει για το 2020 περί τις 200.000 MWh σε εγγυήσεις προέλευσης, τις οποίες προωθεί στην αγορά σε όλους τους τομείς, δηλαδή όχι μόνο προς τους μεγάλους πελάτες, αλλά και προς τη λιανική σταδιακά, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μία νέα αγορά με προστιθέμενη αξία για τις επενδύσεις ΑΠΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της εταιρίας.
Από τον παραγωγό απαιτείται η εγγραφή στο σχετικό μητρώο του ΔΑΠΕΕΠ.
Σύμφωνα με την ομιλία του κ. Λωσταράκου, από τον Νοέμβριο οι παραγωγοί με feedinpremium συμμετέχουν στην αγορά, ενώ οι μονάδες με το ίδιο σχήμα ή με κανένα σχήμα επιδότησης αναμένεται να εισέλθουν σε αυτή. Τα ρίσκα της αγοράς που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι αρκετά και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αγορές, στις οποίες οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας θα πρέπει να συμμετάσχουν θα είναι περισσότερες και αρκετά πιο απαιτητικές.
Ο κίνδυνος της πρόβλεψης παραγωγής σε πραγματικούς χρόνους, ο κίνδυνος της εξισορρόπησης και μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος της διαχείρισης της συμφόρησης ενεργειακών ζωνών και μείωσης ή αποκοπής φορτίου χρήζουν διαρκούς διαχείρισης από τον παραγωγό ΑΠΕ. Για να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση όλων αυτών των παραμέτρων, χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις αλλά και συνεργασία με έναν έμπειρο συμμετέχοντα στην αγορά με υψηλή τεχνογνωσία στα μοντέλα πρόβλεψης.
“Η εμπειρία μας στα μοντέλα των αγορών και η επένδυση σε εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα, τα οποία έχουν πετύχεισε Φορείς Συλλογικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) παγκοσμίως, μπορεί να κάνουν τη μετάβαση στη λειτουργία όχι μόνο ομαλή αλλά και ιδιαίτερα επικερδή.” κατέληξε ο γενικός διευθυντής της ΝRG, εκτιμώντας ότι με τη λειτουργία του TargetModel η θέση της εταιρίας ως προμηθευτής και έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει και στη σύναψη διμερών συμβολαίων, ενισχύοντας την αξία της ως ΦΟΣΕ.