Μία μεγάλη έκπληξη, τη σύμπραξη της Μότορ Οίλ με τη ΔΕΗ για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ -Εμπορίας έκρυβε ο διαγωνισμός για την πώληση του 65% της δημόσιας εταιρίας αερίου, ο οποίος κατάφερε, εν μέσω της όλης αναταραχής που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid 19 να προσελκύσει συνολικά 9 υποψηφίους, μεμονωμένες εταιρίες αλλά και κοινοπραξίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκαλώντας πολλά χαμόγελα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ.
Βέβαια η φάση αυτή του διαγωνισμού αφορούσε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος (προθεσμία που έληξε χθες), η οποία δεν είναι δεσμευτική ή ιδιαίτερα κοστοβόρα για τους επενδυτές. Το πότε θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, δηλαδή της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, αυτό ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, αφού θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η αξιολόγηση των φακέλων που υποβλήθηκαν ως προς τα κριτήρια του διαγωνισμού. Θα εξαρτηθεί όμως και από τις γενικότερες συνθήκες. Πάντως τόσο η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας όσο και το ΤΑΙΠΕΔ φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν τη διαδικασία με όσο πιο ανταγωνιστικούς όρους.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας ότι αποτελεί “αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία η υψηλή συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσα στη διεθνή καταιγίδα” Ο υπουργός τόνισε ότι η συμμετοχή 9 μεγάλων ομίλων -ελληνικών και ξένων -στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεπερνά τις προσδοκίες και είναι μια εξαιρετικά θετική είδηση. “Είναι όμως και μια απόδειξη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία οικοδομήθηκε σε σωστές βάσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε σκληρά και συστηματικά για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να προσελκύσουμε πολλές και σοβαρές επενδύσεις στην πατρίδα μας” κατέληξε ο υπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας, τονίζοντας ότι “η υψηλή συμμετοχή από Έλληνες και ξένους επενδυτές δικαιώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμε σταθερά. Δίνουμε ένα ισχυρό σήμα ότι προχωράμε–παρά τις αντιξοότητες- τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η αγορά ενέργειας και ευρύτερα η οικονομία μας”.
Οι εταιρίες που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της C.G. GAS LIMITED, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, η κοινοπραξία της Μότορ ¨Οιλ με τη ΔΕΗ, η ΓΕΚ Τέρνα, η MET HOLDING AG (ενεργειακός όμιλος με έδρα την Ελβετία που δραστηριοποιείται σε 15 χώρες με ιδιαίτερη παρουσία στη νότια και κεντρική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Κροατία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία), ο όμιλος MYTILINAIOS, η εταιρία του Κατάρ POWER GLOBE LLC, η Shell Gas και η VITOL HOLDING B.V., εταιρία trader, η οποία είχε συμμετάσχει στο παρελθόν στον αποτυχημένο διαγωνισμό για την εξαγορά των ΕΛΠΕ.
Ας σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και έχουν δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που η προσφορά τους δεν πλειοδοτήσει, τότε θα διαθέσουν και το δικό τους μερίδιο στον νικητή του διαγωνισμού.