Χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη όσον αφορά στους μηχανισμούς της ευελιξίας και της διακοψιμότητας στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, όπως άλλωστε αναμενόταν, έκλεισε η χθεσινή, δεύτερη, τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς, οι οποίοι ουσιαστικά παρουσίασαν τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα διάφορα θέματα της ενεργειακής ατζέντας- μίας ατζέντας που έχει καταρτιστεί πολύ πριν την κρίση του κορωνοϊού και λίγο ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο CFO της ΔΕΗ παρουσίασε την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι προβλέψεις για τις οποίες δεν είναι καθόλου ευοίωνες εξ αιτίας της τρέχουσας κατάστασης με τις εκτιμήσεις να μιλούν για μία αύξηση της τάξης του 30%. Ας σημειωθεί ότι εκτίναξη των κόκκινων λογαριασμών αναμένουν και οι ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού, σε ποσοστά της τάξης του 30-50%.
Η ατζέντα περιελάμβανε ακόμα το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, για το οποίο πάντως οι αρχικές προθεσμίες που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν, καθώς για να κλείσουν οι μονάδες της ΔΕΗ πχ Αμύνταιο που είναι συνδεδεμένες με την τηλεθέρμανση θα πρέπει πρώτα να έχουν γίνει τα έργα που θα διασφαλίζουν τηλεθέρμανση στην περιοχή. Ο κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, αναφέρθηκε στους βασικούς σχεδιασμούς.
Οσον αφορά στους μηχανισμούς ευελιξίας και διακοψιμότητας, η αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου και των αρμοδίων της ΕΕ όπως φαίνεται θα συνεχιστεί επί μακρόν, αφού τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών υποβάλλουν ερωτήματα και ζητούν περαιτέρω τεχνικές διευκρινίσεις
Στα θέματα της τηλεδιάσκεψης περιελάμβαναν ακόμα την πορεία του ΕΛΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται φέτος να κλείσει με μεγάλο έλλειμμα εξ αιτίας της κατάρρευσης της τιμής των ρύπων, τις δημοπρασίες για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ, την ενημέρωση για την πορεία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ κλπ.