Το lockdown προκάλεσε μείωση 12,6% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, ενώ τεράστια, 23,6%, ήταν η πτώση της κατανάλωσης ρεύματος από τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική ήταν και η κατά 6,9% πτώση της ζήτησης ρεύματος από το δίκτυο διανομής, δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν το μέγεθος της παύσης της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας κατά τον περασμένο μήνα, οπότε και η κυβέρνηση έλαβε τα καθολικά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων. Αποτυπώνουν επίσης και την αναστολή της παραγωγής από βιομηχανίες. Η κατανάλωση, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, κατέγραψε μεγάλη πτώση, η οποία ίσως να αποτελεί και ρεκόρ.
Πέρα όμως, από αυτά τα μεγέθη, το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ παρουσιάζει και τις ανακατατάξεις που συντελούνται στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Γεγονός που σηματοδοτεί και την πορεία προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Έτσι, ο πάλαι ποτέ κραταιός λιγνίτης κατέλαβε σε μερίδια παραγωγής ανά καυσίμου μόλις το 10%, όταν τον περσινό Απρίλιο κατείχε το 23%, συμπεριλαμβανομένων και των εισαγωγών ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα, η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ βούτηξε κατά 62,7%. Η δημόσια εταιρεία έχει επί της ουσίας εκκινήσει την απολιγνιτοποίηση. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι δύο σταθμοί της Μελίτης και της Μεγαλόπολης παρέμεναν όλο τον μήνα σβηστοί.
Αντίθετα θεαματική αύξηση σημείωσε η παραγωγή ρεύματος των ΑΠΕ. Ήταν υψηλότερη κατά 33,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και πήρε την πρωτιά στο μείγμα με ποσοστό 36%.
Το φυσικό αέριο συμπλήρωσε επίσης το κενό του λιγνίτη, με τις μονάδες της ΔEH και των ιδιωτών να αυξάνουν κατά 11% την παραγωγή τους και να έχουν μερίδιο 30%.
Οι εισαγωγές ρεύματος αντιστοιχούσαν στο 18%, ενώ ενισχυμένη κατά 19,8% ήταν η υδροηλεκτρική παραγωγή. Το μερίδιό της ανήλθε στο 6%.