Τα αποτελέσματα των "προφορικών παρεμβάσεων" και των απανωτών τηλεδιασκέψεων της ΡΑΕ αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας με τους παραγωγούς ηλεκτρισμού σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η έντονα ανοδική πορεία των τιμών στη χονδρική αγορά, αναμένεται να φανούν την εβδομάδα αυτή, που ξεκινά σχετικά ήπια, με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για την Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM).
Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση τιμή των συναλλαγών για σήμερα (7/12) διαμορφώνεται στα 53,69 ευρώ/MWh, με μέγιστη τιμή τα 91,46 ευρώ/MWh και ελάχιστη τα 4,92 ευρώ/Mwh.
Tην Κυριακή, ημέρα που παραδοσιακά η ζήτηση και οι τιμές είναι πιο χαμηλές, η μέση τιμή χονδρικής στη DAM διαμορφώθηκε στα 48,09 ευρώ/MWh , έναντι 60,4 ευρώ/MWh το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, 77,27 ευρώ/MWh την Παρασκευή 4/12 και 90,69 ευρώ/MWh την προηγούμενη ακριβώς ημέρα. Στις 2 Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 74 ευρώ/MWh, ενώ ξεκίνησε τον μήνα στα 52,89 ευρώ/MWh.
Σε συνδυασμό με τις αλματώδεις αυξήσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης η έντονα ανοδική τροχιά των τιμών χονδρικής- που λειτουργεί υπέρ των παραγωγών και σε βάρος των προμηθευτών και των καταναλωτών- κτύπησε το καμπανάκι για διορθωτικές κινήσεις στον τρόπο εφαρμογής του target model, του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού που λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η ΡΑΕ έχει κάνει όλες τις κινήσεις που απαιτούνται και έχει όλα τα εργαλεία από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για να χρησιμοποιήσει. “Από εκεί και πέρα το υπουργείο δεν μένει απαθές. Πιστεύουμε από τις συζητήσεις που είχαμε ότι όλοι έχουν κατανοήσει την αντίδραση και θα πράξουν ανάλογα γιατί η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να καταπιεί το πρόβλημα” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καλώντας όλους να δείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα ώστε το σύστημα να δουλέψει υπέρ της αγοράς και των καταναλωτών.
Οπως ανέφερε, μίλησε ο ίδιος με τους παραγωγούς και θεωρεί ότι αντιλαμβάνονται ότι πέρα από την όποια συμβατότητα με το πλαίσιο των κινήσεων στην αγορά, υπάρχει και η δεοντολογία. “Τέτοιοι κανονισμοί υπάρχουν σε όλες τις χώρες, αλλά το φαινόμενο που παρατηρείται στην χονδρική αγορά ενέργειας είναι ελληνικό”, κατέληξε ο υπουργός.
Ορισμένες από τις καθετοποιημένες εταιρίες πάντως, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και αφού είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να δηλώσουν ότι θα διατηρήσουν σταθερά τα τιμολόγια λιανικής. ‘Αλλοι προμηθευτές κρατούν στάση αναμονής, ενώ στη Μέση Τάση κάποια τιμολόγια ήδη αναμορφώθηκαν με βάση τις υψηλές τιμές χονδρικής του προηγούμενου χρονικού διαστήματος,
Ακόμα και αν μετά τις παρεμβάσεις αποσυμπιεστούν οι τιμές στη χονδρική, το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει το μορατόριο αυτό, καθώς δεν είναι λίγοι, οι παραγωγοί που υποστηρίζουν ότι η εικόνα στη χονδρική αποτυπώνει τώρα καλύτερα τις πραγματικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης σε σχέση με το ότι συνέβαινε στο παρελθόν με τον ΗΕΠ.
Άλλωστε απ’ ότι προέκυψε από τις επαφές με τη ΡΑΕ και το υπουργείο, οι κινήσεις των παραγωγών ήταν συμβατές με τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του target model, πράγμα που ενδεχομένως δείχνει ότι κάπου υπάρχει ένα κενό ή μία αστοχία, η οποία στις συνθήκες που λειτουργεί η ελληνική αγορά δημιουργεί τέτοια φαινόμενα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε, που κανονισμοί που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες, όπου όμως οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς είναι πιο ανταγωνιστικές, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην ελληνική πραγματικότητα.
Παρότι συγκεκριμένα μέτρα για τα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έχουν ληφθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εξεταστεί ακόμα και η επιβολή πλαφόν ή να επιτραπεί η κατάθεση προσφορών από το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο ενός παραγωγού και όχι μόνον από τις μεμονωμένες μονάδες, όπως ισχύει σήμερα.