Σε διαβούλευση εξπρές, διάρκειας μίας ημέρας, έθεσε χθες η ΡΑΕ την τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης, όχι όμως για το καυτό θέμα της επικαιρότητας που αφορά στη μεγάλη αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού, αλλά για ζήτημα που σχετίζεται με τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.
Το κείμενο, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ δίνει περιθώριο ως σήμερα 9 Δεκεμβρίου, στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους επί της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για τον λεγόμενο “πράκτοραμεταβίβασης” (shipping agent), ο οποίος θα έχει την υποχρέωση της υποβολής δηλώσεων για τις Διασυνοριακές Φυσικές Παραδόσεις, καθώς και τις απαιτούμενες τροποποιήσεις της εκκαθάρισης
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι τροποποιήσεις που εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ αποσκοπούν στην προσθήκη στους ορισμούς του πράκτορα μεταβίβασης (shipping agent), ο οποίος έχει την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων των Διασυνοριακών Φυσικών Παραδόσεων που αντιστοιχούν στις εισαγωγές και εξαγωγές ανά συζευγμένη διασύνδεση στο πλαίσιο της Ενιαίας Σύζευξης Αγορών Επόμενης Ημέρας. Επίσης στοχεύουν στην τροποποίηση των διατάξεων της εκκαθάρισης βάσει του επιχειρησιακού συμφώνου μεταξύ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΕnExClear Α.Ε., η οποία λειτουργεί ως πράκτορας μεταβίβασης για τη διαμετακόμιση ενέργειας από Ελλάδα προς Ιταλία αρχικά και προς Βουλγαρία στη συνέχεια.
Ας σημειωθεί ότι η σύζευξη των ενεργειακών αγορών αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους του νέου μοντέλου αγοράς, Target Model, την οποία η χώρα μας πραγματοποιεί με καθυστέρηση.
Στην εισήγησή του ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει τα εξής :
“Η τροποποίηση του Κώδικα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιορίζεται στην ακόλουθη παράγραφο:
7.12 Υποχρεώσεις των Συμμετεχόντων στο στάδιο προ και μετά τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας 1. Στο στάδιο προ λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, οι Συμμετέχοντες παρέχουν στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, τις ακόλουθες πληροφορίες, επιπλέον όσων υποβάλλουν με βάση τον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης, όσον αφορά στη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, για την Ημέρα Εκπλήρωσης Φυσικής Παράδοσης D:
(α) Τις δηλώσεις χρήσης των Μακροχρόνιων Φυσικών Δικαιωμάτων Μεταφοράς (ΜΦΔΜ) ανά διασύνδεση και ανά κατεύθυνση, για κάθε Αγοραία Χρονική Μονάδα της Ημέρας Εκπλήρωσης Φυσικής Παράδοσης D, έως την αντίστοιχη Χρονική Στιγμή Λήξης Δηλώσεων Μακροχρόνιων Φυσικών Δικαιωμάτων της ημέρας D-1 και
(β) τις δηλώσεις χρήσης των βραχυχρόνιων Φυσικών Δικαιωμάτων Μεταφοράς στις μη συζευγμένες διασυνδέσεις, έως την αντίστοιχη ώρα λήξης ορισμού την ημέρα D-1.
2. Στις συζευγμένες αγορές, ο Πράκτορας Μεταβίβασης υποβάλλει δηλώσεις των Διασυνοριακών Φυσικών Παραδόσεων που αντιστοιχούν στις εισαγωγές και εξαγωγές ανά συζευγμένη διασύνδεση στο πλαίσιο της Ενιαίας Σύζευξης Αγορών Επόμενης Ημέρας, όπως υπολογίστηκαν στα αποτελέσματα της Ενιαίας Σύζευξης Αγορών Επόμενης Ημέρας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του Πράκτορα Μεταβίβασης και του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ
3.Ο υπολογισμός τηςτυχόν εναπομένουσας Διαζωνικής Δυναμικότητας μετά την επίλυση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας γίνεται με βάση τις δηλώσεις των παραγράφων 1(α), 1(β) και 2 του παρόντος Άρθρου.
Με βάση τους κανονισμούς, όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση και αφού προβεί σε τυχόν τροποποιήσεις και προσθήκες, η ΡΑΕ θα εκδώσει απόφαση με το τελικό κείμενο του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, το οποίο θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Εnso -E, τον φορέα των Ευρωπαίων Διαχειριστών, η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, εξ αιτίας των καθυστερήσεων, δεν θα προχωρήσει με βάση τον αρχικό προγραμματισμό του LIP 14 ( Πρότζεκτ Τοπικής Εφαρμογής- Local Implementation Project) αλλά αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία με το λεγόμενο “τέταρτο κύμα”, που συμπίπτει με τη σύζευξη της αγοράς της Σλοβακίας (LIP 17) με την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Το “τρίτο κύμα”, που θα “τρέχει” από τις 10 Δεκεμβρίου αφορά στην επέκταση του διασυνοριακού εμπορίου με συνεχή προϊόντα 15 και 30 λεπτών στην ενδοημερήσια αγορά. Πρόκειται για ένα βήμα, που όπως αναφέρει ο ΕΝTSO-E θα βοηθήσει στην καλύτερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού σε μία σειρά από ήδη συζευγμένες αγορές, όπως Γαλλία- Βέλγιο, Αυστρία- Ουγγαρία, Βέλγιο- Γερμανία, Βέλγιο- Ολλανδία και Ολλανδία-Γερμανία.
Το χρονοδιάγραμμα για το LIP 14, στο οποίο αρχικώς επρόκειτο να ενταχθεί και η Ελλάδα αφορά στη σύζευξη της ιταλικής αγοράς με τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, έχει ήδη αναθεωρηθεί και πλέον προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2021.