Αποδόσεις μέχρι 484% απολαμβάνουν οι μετοχές από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου 2020. Ήταν η μέρα εκείνη πριν καν αρχίσει καλά – καλά το πρώτο lockdown στην Ελλάδα κατά την οποία ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στο κλείσιμο είχε γράψει τις 484 μονάδες, επίπεδα που πριν από τότε είχε να δει για… δεκαετίες πριν ακόμα τα πρώιμα σκάνδαλα της εποχής Βαλδεσέρα και της Λαυρεωτικής για τους παλαιότερους. Ήταν η περίοδος που οι αγορές προεξοφλούσαν τα χειρότερα. Όπως κι έγινε. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες βυθίζοντας σε διπλάσια ποσοστά ύφεσης και μοιραία ακολουθούσε και η Ελλάδα. Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός απέφερε έσοδα μόλις 4 δις. ευρώ το 2020, με τα 2/3 των ξενοδοχειακών μονάδων κλειστά, τις αφίξεις στα αεροδρόμια μειωμένες κατά 70% και την κρουαζιέρα σχεδόν κλινικά νεκρή.
Πλην όμως, ήταν η περίοδος εσωτερικής αναδιοργάνωσης, σχεδιασμών για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, αλλαγών στη μετοχική σύνθεση εισηγμένων και εκπόνησης νέων business plan.
Το πλέον επιτυχημένο play εν μέσω πανδημίας αποδείχθηκε ότι είναι η μετοχή της ΔΕΗ που από τα χαμηλά του 1,55 ευρώ αναρριχήθηκε κοντά στα 9,50 ευρώ και μάλιστα έφτασε να δανείζεται με ελκυστικά επιτόκια, 3,87%, παρά το γεγονός ότι η ίδια η Επιχείρηση ή η χώρα δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα! Εκρηκτική επίσης, ήταν η αντίδραση της Ελλάκτωρ με κέρδη πάνω από 181%, αφού στο διάστημα αυτό του ενός έτους άλλαξε η μετοχική σύνθεση με την είσοδο της Reggeborgh και την αποχώρηση της προηγούμενης διοίκησης. Ισχυρά κέρδη πάνω από 165% κατέγραψε ο Μυτιληναίος, με τον όμιλο να επισπεύδει τον «πράσινο» μετασχηματισμό του σε κάθε μονάδα που έχει υπό τον έλεγχό του (Αλουμίνο Ελλάδος). Κέρδη 164% για την Βιοχάλκο, καθώς οι θυγατρικές του ομίλου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergyαναλαμβάνουν δουλειές σε διεθνές επίπεδα και πλέον μετά την κατάργηση των δασμών στις ΗΠΑ, έχουν νέο πεδίο δράσης λαμπρό στην αμερικανική αγορά.
Η Eurobank είναι η μόνη από τις τράπεζες που γράφει θεαματικά ξκέρδη πάνω από 80% σε σχέση με πέρσι. Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι θα φέρει τα κόκκινα δάνεια που έχει στο χαρτοφυλάκιό της στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που είναι το 6%.
Κέρδη πάνω από 61% για την Lamda, με το project του Ελληνικού να μπαίνει στην τελική του φάση μετά το νομοσχέδιο που έφερε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή που ρυθμίζει τις χρήσεις γης.
Σχεδόν 150% είναι τα κέρδη στον χρόνο από τα χαμηλά της πανδημίας μέχρι σήμερα στη μετοχή της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Η μετοχή την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την είσοδο νέων παικτών, όπως της κυρίας Μαριάννας Λάτση μετά την αποχώρηση της Reggeborgh.
Πάνω από 42,6% ανέρχονται τα κέρδη για την μετοχή του ΟΤΕ, μετά τα χαμηλά για τη μετοχή στα 9,25 ευρώ. Σημειωτέον, ότι η διοίκηση θα προτείνει διπλό μέρισμα στην γενική συνέλευση του Ιουνίου.
Ισχυρά τα κέρδη και για το Jumbo πάνω από 40%, παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα παραμένουν κλειστά για συνολικό διάστημα μέσα στην κρίση έξι μήνες.
Παρά τα προβλήματα από την υποχώρηση της αεροπορικής κίνησης και του τουρισμού, η Aegean, η οποία θα τρέξει αύξηση κεφαλαίου άνω των 60 εκατ. ευρώ, καταγράφει κέρδη 35%. Ισχυρά τα κέρδη και για τα ΕΛΠΕ 24,52%, για την Alpha 22,4% και για την Μότορ Όιλ 18,76%. Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση η μετοχή που γράφει απώλειες είναι αυτή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 25,67%.