Υβριδικό μοντέλο λειτουργίας για την αγορά ηλεκτρισμού της Κρήτης, εν όψει της εμπορικής λειτουργίας του καλωδίου μεταφοράς ρεύματος Κρήτης -Πελοποννήσου τον Ιούλιο προκρίνει η ΡΑΕ.
Το μοντέλο αυτό θα έχει προσωρινή ισχύ, για τη μεταβατική περίοδο 2021-23, δηλαδή μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής, καθώς η διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου δεν μπορεί να καλύψει παρά ένα τμήμα των αναγκών του νησιού, περίπου το 35% ακόμα και αν ληφθεί ως υπόθεση η μάξιμουμ λειτουργία του καλωδίου (1.314 GWh)
Το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο (high level design), το οποίο τέθηκε χθες από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση ως τις 2 Ιουνίου, προβλέπει δύο βασικές επιλογές:
- H πρώτη εναλλακτική αφορά στη λειτουργία αγοράς μόνον για τις ποσότητες του ρεύματος που θα μεταφέρονται από την ηπειρωτική χώρα στην Κρήτη. Σε αυτή την περίπτωση το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα υποβάλει τις εντολές για την Κρήτη στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά για λογαριασμό των εκπροσώπων φορτίων. Στη Κρήτη δραστηριοποιούνται 20 εκπρόσωποι φορτίου (προμηθευτές). Οι εντολές για τα φορτία θα δίνονται ανάλογα με το ποσοστό του κάθε προμηθευτή στην αγορά. Στην περίπτωση που το καλώδιο θα μεταφέρει ρεύμα από την Κρήτη στο ηπειρωτικό σύστημα, τότε όλη η μεταφερόμενη ενέργεια θα θεωρείται ως ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιος για τις εντολές φορτίων θα είναι ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος θα υποβάλει τις εντολές στις αγορές Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια
Η δεύτερη εναλλακτική αφορά στο πλήρες φορτίο και την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κρήτη σε καθημερινή βάση. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα υποβάλει τις προσφορές για το πλήρες φορτίο και τη θερμική παραγωγή της Κρήτης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια για λογαριασμό των θερμικών μονάδων και των εκπροσώπων φορτίου που παράγουν και προμηθεύουν με ηλεκτρισμό την Κρήτη. Ο ΔΑΠΠΕΠ θα υποβάλει τις εντολές για τις ΑΠΕ.
Σήμερα η συμβατική παραγωγική ισχύς της Κρήτης ανέρχεται σε 700 MW και η ισχύς των ΑΠΕ σε περίπου 280 MW εκ των οποίων 200 MW αιολικά και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά. Η μεταφορική ισχύς του καλωδίου Κρήτης- Πελοποννήσου ανέρχεται σε 150MW, ενώ η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής θα έχει ισχύ 1.000 MW.
Το περιορισμένο δυναμικό της διασύνδεσης που θα τεθεί τον Ιούλιο σε λειτουργία είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο επιλέγεται στη φάση αυτή το υβριδικό μοντέλο, το οποίο αποτελεί πρόταση του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τον Διαχειριστή το μοντέλο αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει τη χρήση της νέας διασύνδεσης όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ότι μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί, απαιτώντας τις λιγότερες τροποποιήσεις στο ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.