Πρόσθετα κονδύλια αναζητεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τεράστιων αυξήσεων στην ενέργεια, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός και πετρέλαιο, καθώς το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών δείχνει ότι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί ως τώρα, τα 200 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, συν τα 100 εκατ. ευρώ για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δεν αρκούν. Το πρόβλημα επιδεινώνουν οι προβλέψεις των αναλυτών περί υψηλών τιμών του αερίου, τουλάχιστον ως τον Απρίλιο του 2022
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει αρχίσει να αναζητεί κονδύλια από τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ενώ έχει επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο της χρήσης πόρων από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντός - Ενέργειας Κώστας Σκρέκας άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζεται επιπλέον μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η μείωση αυτή ωστόσο θα αφορά τους λογαριασμούς από το 2022, όπως είπε, και θα προέλθει από τη σημαντική μείωση στις ΥΚΩ, λόγω της ολοκλήρωσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Η νέα αυτή γραμμή μεταφοράς λειτουργεί από τον Ιούλιο και όπως δήλωσε ο υπουργός“μέσω αυτής εξοικονομούνται αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών».
Οι προσπάθειες που έγιναν για να επιτευχθεί νωρίτερα η μείωση των ΥΚΩ, δηλαδή εντός του 2021 όπως είχε δηλώσει στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα φαίνεται ότι δεν απέδωσαν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Η μείωση από τις ΥΚΩ υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ έχουν επανέλθει τα σενάρια για την αναζήτηση πόρων από τον ΕΛΑΠΕ, λόγω του πλεονάσματος που παρουσιάζει, καθώς οι τιμές των ρύπων έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 60 ευρώ/τόνο. Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, πάνω από το 60% διοχετεύεται στον ΕΛΑΠΕ.
Από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων χρηματοδοτείται και το μέτρο που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος με 30 ευρώ/MWh ή 3 λεπτά ανά Kwh για μηνιαία κατανάλωση ως 300 Kwh. Το μέτρο ισχύει για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου αλλά ήδη εξετάζεται η παράτασή του για το πρώτο τρίμηνο ή τετράμηνο του 2022.
To θέμα είναι αν το πλεόνασμα που σχηματίζεται στον ΕΛΑΠΕ μπορεί κατά ένα μέρος να διοχετευτεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς να διαταραχθούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, που είναι και ο βασικός σκοπός λειτουργίας του εν λόγω Λογαριασμού.
Η σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας ετοιμάζουν την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης, που θα συμπεριλάβει και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Ηδη συζητείται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος.
Σκέψεις για μείωση των φόρων στα καύσιμα δεν φαίνεται να προκρίνονται μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αν και άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κρίση έχουν ήδη μειώσει τους φόρους στα καύσιμα.
Ο προβληματισμός είναι έντονος σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες δεν αποκλείεται να θέσουν θέμα αναμόρφωσης του μηχανισμού ρύπων (ΕΤS) -ενός από τους παράγοντες που επιβαρύνουν την ηλεκτρική ενέργεια- στο συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος στις 6 Οκτωβρίου, προκειμένου το ζήτημα να τεθεί αργότερα στο Συμβούλιο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου. Οι περισσότερες χώρες αναζητούν πλέον τρόπους για τη διαχείριση της κρίσης.
Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός κ. Σκρέκας στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας κατέθεσε πρόταση προκειμένου κονδύλια από τις δημοπρασίες ρύπων να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετριαστούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και μάλιστα πρότεινε τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού που θα τροφοδοτείται από τα έσοδα των ρύπων, προσθέτοντας ότι προς το σκοπό αυτό θα μπορούσαν να διοχετευθούν και έσοδα από τις πωλήσεις μελλοντικών δικαιωμάτων.