Οι λιγνιτικές μονάδες συνεχίζουν να συνεισφέρουν για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η λιγνιτική παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% της συνολικής ημερήσιας ζήτησης των 145.535 GWh.
Μάλιστα για σήμερα είναι προγραμματισμένο σημαντικό μέρος της ζήτησης να καλυφθεί από τις λιγνιτικές μονάδες του ηλεκτρικού συστήματος.
Παρά ταύτα, η έκρηξη της τιμής του φυσικού αέριου οδηγεί εκ νέου προς τα πάνω τις τιμές που σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ/MWh .
Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ, προβλέπεται να λειτουργήσουν οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,2,4,5, η μονάδα Μεγαλόπολη 4 καθώς και η μονάδα της Μελίτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το μήνα Ιανουάριο η λιγνιτική παραγωγή κάλυψε το 10,5% των αναγκών του συστήματος σε ενέργεια καθώς οι λιγνιτικές μονάδες παρήγαγαν συνολικά 509GWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, το θέμα του ενεργειακού μείγματος τέθηκε επί τάπητος κατά την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.
Όπως διαπιστώθηκε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν απαιτείται κάποια άλλη προσαρμογή καθώς αφενός μεν υπάρχει επάρκεια για την κάλυψη της ζήτησης, αφετέρου δε υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες του συστήματος, μεταξύ των οποίων και οι λιγνίτες που συμμετέχουν κανονικά στην αγορά.
Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, πάντως, δεν αποτρέπει την έκρηξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά. Έτσι για σήμερα προβλέπεται ότι η τιμή του ρεύματος θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στα 426,9 ευρώ/MWh.
Μάλιστα η ελληνική τιμή είναι η τρίτη χαμηλότερη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Πολωνία (171,9 ευρώ/MWh και τη Βουλγαρία (429,29 ευρώ/MWh). Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στην Ιταλία (594,83 ευρώ/MWh), ενώ ακολουθούν Ελβετία (574,54 ευρώ/MWh) Κροατία και Σλοβενία (561,96 ευρώ/MWh) και Ισπανία (544,98 ευρώ/MWh).
Τα νέα ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος έρχονται ως αποτέλεσμα της έκρηξης στην τιμή του φυσικού αερίου που χθες έφτασε έως και τα 345 ευρώ/MWh καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, υπό το φόβο της διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου λόγω του ουκρανικού.