H ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε χθες την πληρωμή της Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου, όπως άλλωστε αναμενόταν, ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές του αερίου συνεχίζουν να υποχωρούν καθώς οι αποθήκες της Ευρώπης γεμίζουν με ρυθμούς ρεκόρ και πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες πληρώνουν τη Gazprom, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού αερίου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος ξαφνικής παύσης των εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη, όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες, η συναλλαγή για την πληρωμή της Gazprom “έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου, διασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνέχεια συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ, κατόπιν συνεργασίας με την Gazprom, και είναι απολύτως ασφαλής”. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής η εταιρία δεν έδωσε, έγκυρες πηγές ωστόσο ανέφεραν ότι ακολούθησε το παράδειγμα` των Γερμανών και των Ιταλών
Οσον αφορά στις τιμές του αερίου , το συμβόλαιο TTF παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε χθες στα 83,5 ευρώ/MWh (-5,008%) κατά τη λήξη της συνεδρίασης. Αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι ο
ταχύς ρυθμός πλήρωσης των αποθηκών φτάνει στα όριά του, με την Ευρώπη να βρίσκεται πλέον σε τροχιά πλήρους αποθήκευσης πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο ρυθμός συσσώρευσης αποθεμάτων αερίου έχει καταστεί μη βιώσιμος, αναφέρουν αναλυτές στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή ασκεί καθοδική πίεση στις τιμές των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων παράδοσης και αποτελεί προμήνυμα επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των αποθεμάτων.
Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση, στην Ελλάδα τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί η άφιξη 14 LNG -carriers, ενώ από τον Ιούλιο ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να θέσει σε λειτουργία τη μισθωμένη για ένα χρόνο πλωτή μονάδα αποθήκευσης (FSU).
Οι χώρες της ΕΕ επιδιώκοντας να έχουν γεμάτες τις αποθήκες αερίου όσο το δυνατόν νωρίτερα εν όψει του χειμώνα ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου αποθεματοποίηση.
Από τα τέλη Μαρτίου, η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ και της Βρετανίας έχει αυξηθεί κατά 164 τεραβατώρες (TWh) σε σύγκριση με μια δεκαετή μέση αύξηση μόλις 107 TWh.
Μέχρι τις 18 Μαΐου, ο όγκος του φυσικού αερίου στις αποθήκες ήταν ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας (+2 TWh), έχοντας αντιστρέψει πλήρως την κατάσταση σε σχέση με το μεγάλο έλλειμμα, των - 134 TWh, που είχε παρατηρηθεί στα τέλη Ιανουαρίου
Με την αποθήκευση ήδη πάνω από το μέσο όρο, τα αποθέματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να συσσωρεύονται με τους ίδιους ρυθμούς χωρίς να απειλούν να κατακλύσουν τη διαθέσιμη χωρητικότητα.
Έτσι είναι πιθανόν από εδώ και πέρα, οι Ευρωπαίοι αγοραστές να γίνουν λιγότερο επιθετικοί, αφήνοντας περισσότερες ποσότητες υγροποιημένου αερίου (LNG) για την Ασία.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για παραδόσεις αυτό το καλοκαίρι ήδη υποχωρούν ενθαρρύνοντας την αύξηση της κατανάλωσης από τους βιομηχανικούς χρήστες και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για παραδόσεις που είχαν προγραμματιστεί τον Ιούλιο του 2022 έχουν πέσει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Βέβαια, οι τιμές για παραδόσεις φορτίων LNG στη Βορειοδυτική Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες στη Βορειοανατολική Ασία, προσελκύοντας περισσότερα φορτία, αλλά η διαφορά έχει αρχίσει να μειώνεται.
Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του αερίου στην Ευρώπη τους τελευταίους έξι μήνες εξισορρόπησαν εκ νέου την ευρωπαϊκή αγορά και αν παραμείνουν υψηλές, τότε θα οδηγήσουν σε πολύ μεγάλο πλεόνασμα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Η άφθονη αποθήκευση θα εξασφαλίσει την άνετη τροφοδοσία της Ευρώπης μέχρι τον επόμενο χειμώνα, ακόμη και αν οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα χαμηλές - με την προϋπόθεση ότι οι παραδόσεις από τη Ρωσία συνεχίζονται.
Σε αντίθεση με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, η εποχιακή αποθήκευση φυσικού αερίου δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει μια σημαντική και διαρκή διακοπή των παραδόσεων αερίου μέσω αγωγού.
Ακόμη και αν αποθήκες γεμίσουν στη μέγιστη χωρητικότητα, το δυναμικό τους δεν θα είναι αρκετό για να προστατεύσει την Ευρώπη από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τη μαζική οικονομική αναταραχή, σε περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις ρωσικού αερίου τον χειμώνα, εκτιμούν οι αναλυτές.
Αν όμως συνεχιστούν οι ροές μέσω των αγωγών, ο όγκος του φυσικού αερίου που τίθεται τώρα σε αποθήκευση διασφαλίζει ότι τα αποθέματα θα είναι πολύ πιο άνετα τον επόμενο χειμώνα σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο και ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν.