Απόφαση για την επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, θέση υπέρ της οποίας έχει εκφραστεί ο ¨Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί, όπως φαινόταν ως αργά χθες το βράδυ, να μην ληφθεί κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, που ολοκληρώνεται σήμερα αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει να μελετήσει το θέμα και πολύ σύντομα να δώσει τα συμπεράσματά της
Αυτό προκύπτει τουλάχιστον, από τη σχετική δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι «Εάν αυτό συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών, η Επιτροπή θα ενεργήσει πολύ γρήγορα για να αναλύσει αυτήν την πιθανότητα», φέρεται να δήλωσε στη Ρώσμη ο δήλωσε Τζεντιλόνι, όπως μετέδωσε το Reuters. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής απόφασης, αλλά θα είναι ένα σημαντικό βήμα αν οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών δώσουν το πράσινο φως στην Επιτροπή να μελετήσει τον μηχανισμό ενός ανώτατου ορίου τιμών, είπε ο Τζεντιλόνι.
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής- ένα προσχέδιο που μπορεί να αλλάξει μέχρι να υιοθετηθεί το τελικό κείμενο- “οι ηγέτες θα διερευνούσαν τρόπους για να περιορίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών, να μειώσουν τη γραφειοκρατία στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επενδύσουν στη διασυνοριακή σύνδεση εθνικών ενεργειακών δικτύων για να βοηθήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον”, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα επαναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής την πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, προκειμένου να βρεθεί μία λύση όχι μόνον για το αέριο και για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. «Θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως για την ώρα δεχόμαστε πίεση, καταβάλλοντας στη Ρωσία υπέρογκα ποσά για την τιμή του φυσικού αερίου. Εξ ου και είμαι από τους εισηγητές της ιδέας της επιβολής ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην διεθνή χονδρική αγορά και μάλιστα θα το επαναφέρω σε επίπεδο ΕΕ» είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στο Νταβός, την περασμένη εβδομάδα «Δεν θέλω να βρεθούμε σε μία κατάσταση, όπου θα δαπανούμε πόρους, επιδοτώντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον εθνικό προϋπολογισμό και η ΕΕ δεν θα μας υποστηρίζει. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύεις στο μέλλον και το πρόγραμμα «Repower EU» είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, σε ένα μήνα, σε τρεις μήνες, τι θα κάνουμε τον χειμώνα σχετικά με το πώς θα στηρίξουμε τις κοινωνίες μας»., πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ας σημειωθεί ότι και η Ιταλία έχει προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίσουν την τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία για να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού στο μπλοκ. Χώρες όμως, κυρίως του ευρωπαϊκού βορρά, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της ιδέας.
Οσον αφορά στο άλλο επίμαχο θέμα, την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έφθασαν σε συμφωνία, παρότι πλέον αρκετοί εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να ληφθεί η σχετική απόφαση. Η πρόταση που συζητείται είναι να αποκλειστεί η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με τάνκερ στα ευρωπαϊκά λιμάνια, να αφεθεί όμως ελεύθερη για κάποια χρόνια η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Σλοβακία μέσω του υφιστάμενου αγωγού. Ωστόσο, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ διαφωνούν θεωρώντας ότι το φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγού θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις χώρες αυτές. Πρόκειται για τρείς χώρες που δεν βρέχονται από θάλασσα και είναι δύσκολο να υποκταταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές, οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους. Ούτως ή άλλως πάντως, το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αργό δεν επρόκειτο να επιβληθεί άμεσα αλλά στο τέλος του χρόνου. “Οπότε υπάρχει το περιθώριο για να διαπραγματευτούμε τη καλύτερη δυνατή λύση” δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ας σημειωθεί ότι η Ουγγαρία είναι η χώρα που απειλεί με βέτο την επιβολή του εμπάργκο, διεκδικώντας πολύχρονη μεταβατική περίοδο και τεράστια κονδύλια από την ΕΕ προκειμένου να αναπροσανατολίσει τις πετρελαϊκές της υποδομές στην εισαγωγή αργού από τρίτες χώρες. Για τη Τσεχία και τη Σλοβακία έχει συζητηθεί η εξαίρεση για κάποια χρόνια από την εφαρμογή του εμπάργκο, ενώ ειδικά μέτρα διεκδικεί και η Βουλγαρία.
Εν τω μεταξύ, η προοπτική του ευρωπαίκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό - όταν και όποτε αποφασιστεί -εκτόξευσε χθες τις τιμές του πετρελαίου πριν το κλείσιμο ητς αγοράς πάνω από τα 120 δολ/βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. ‘Οσο για το συμβόλαιο TTF του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις Ιουνίου η μεταβολή ήταν περιορισμένη, καθώς έκλεισε στα 87,5 ευρώ/MWh (+ 0,719%)