Ανοδική τροχιά ακολουθεί και πάλι το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης, το οποίο προστίθεται στην ήδη πολύ υψηλή τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την τιμή του ρεύματος.
Η συνεχής αύξηση έχει αρχίσει να θυμίζει ημέρες του Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2019, τον πρώτο καιρό λειτουργίας του target model, όταν χρειάστηκε σωρία παρεμβάσεων για να σταματήσει η τότε αλματώδης άνοδος και να εξορθολογιστεί ως ένα βαθμό η αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται την πλατφόρμα της Αγοράς Εξισορρόπησης, την εβδομάδα 18-24 Ιουλίου, που είναι και η τελευταία εβδομάδα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, η συνολική τιμή εξισορρόπησης ανήλθε στα 21,97 ευρώ/MWh, έναντι 19,11 ευρώ/MWh κατά το προηγούμενο επταήμερο 11-17 Ιουλίου, 18,33 ευρώ/MWh στο διάστημα 4-10 Ιουλίου και 24,21 ευρώ/MWh την περίοδο 27/6-3/7/2022.
Πρόκειται για εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα αν συγκριθούν με τις τιμές που διαμορφώνονταν ως περίπου τα μέσα Ιουνίου, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν ένα μεγάλο άλμα, παρασύροντας και τις τιμές ηλεκτρισμού στην αγορά χονδρικής. Μέχρι τότε το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης διαμορφώνονταν τις περισσότερες φορές γύρω στα 12-14 ευρώ/MWh.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν κάθε φορά που “αλλάζουν επίπεδο” οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού “ανεβαίνουν” επίπεδο και οι τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης
Ισως όμως να έχει παίξει και κάποιο ρόλο ο νέος μηχανισμός στην αγορά ηλεκτρισμού , δικαιώνοντας κάποιους αναλυτές, οι οποίοι όταν θεσμοθετήθηκε το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών έλεγαν ότι δεν αποκλείεται τις απώλειες από το πλαφόν να τις αντισταθμίσει εν μέρει η αγορά εξισορρόπησης”.
Στην εν λόγω αγορά, βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών παίζουν τόσο οι υπερδηλώσεις όσο και οι υποδηλώσεις του διαθέσιμου δυναμικού παραγωγής ηλεκτρισμού , καθώς οι παραγωγοί αμείβονται για τις ποσότητες που θα χρειαστεί να περιορίσουν ή να αυξήσουν ανάλογα με την πραγματική ζήτηση στην αγορά. Παρότι έχουν θεσπιστεί κάποιοι μηχανισμοί προκειμένου να μην γίνεται εκμετάλλευση της αγοράς, τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο η τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού κυριολεκτικά άλλαξε επίπεδο, αφού τις περισσότερες ημέρες κινήθηκε αισθητά άνω των 300 ευρώ/MWh με αποκορύφωμα το τελευταίο χρονικό διάστημα, που διαμορφώνεται πια κοντά στα 400 ευρώ/MWh, με ορισμένες ημέρες να κινείται μεταξύ 452,76 και 473,93 ευρώ/MWh.
Aυτές οι τιμές, μάλιστα δεν απηχούν, την τελευταία μεγάλη άνοδο φυσικού αερίου, το οποίο κινείται πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, αλλά τη τιμή αερίου TTF των συμβολαίων Ιουλίου, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο.
Χθες , το TTF Αυγούστου έκλεισε στο ολλανδικό hub στα 201,395 ευρώ/MWh (-1,866%). Στις αρχές Ιουνίου το συμβόλαιο TTF παράδοσης επόμενου μήνα, εκινείτο μεταξύ 80-90 ευρώ, για να κάνε ένα απότομο άλμα στα 160-180 ευρώ/MWh όταν η Ρωσία περιέκοψε τις ροές αερίου στον Nord Stream 1 στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού. Πριν λίγες ημέρες η Gazprom μείωσε τη ροή στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού και έκτοτε η τιμή έκτινάχθηκε πάνω από τα 200 ευρώ/MWh.
Aπό τον Αύγουστο, η τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού θα αρχίσει να αντανακλά τις υψηλές τιμές του αερίου TTF, που διαμορφώθηκαν τον Ιούλιοι, ενώ ταυτόχρονα η αγορά θα είναι εκτεθειμένη σε καιρικές συνθήκες, που κατά κανόνα αυτή την εποχή επιβάλλουν κλιματιστικό στο φουλ, αύξηση της ζήτησης και άνοδο τιμών.
Για σήμερα η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 367,08 ευρώ/MWh (-3%), καθώς αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο 32,8% του ηλεκτροπαραγωγικού μείγματος και μειώνεται στο 38,3% το μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου.