Σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο για τον νέο κανονισμό της αγοράς εξισορρόπησης, εν όψει της συμμετοχής των παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO, ζητεί η ΔΕΗ, προτείνοντας μάλιστα να δοθεί εκ νέου στη διαβούλευση το αναμορφωμένο σχέδιο μαζί με την Τεχνική Απόφση και τη Μεθοδολογία, που πρέπει να το συνοδεύουν.
Η εταιρία, στην επιστολή που κατέθεσε στη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί τις εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για τον νέο κανονισμό , ζητεί επίσης να υπάρξουν εκτενείς δοκιμές, προκειμένου να προσαρμοστούν οι συμμετέχοντες στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη διαχωρισμού της αγοράς εφεδρειών από την αγορά ενέργειας εξισορρόπησης,
Ας σημειωθεί ότι η προθεσμία για την ένταξη στην πλατφόρμα PICASSO λήγει στις 24 Ιουλίου 2024, ενώ η ένταξη στη MARI προγραμματίζεται για δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2026.
Στο κείμενο της, η ΔΕΗ τονίζει ότι πρέπει να δοθεί ικανοποιητικό χρονικό διάστημα πριν την έναρξη συμμετοχής στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες για τις δοκιμές, ώστε οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και τα νέα συστήματα αγοράς. Επισημαίνει μάλιστα, ότι κατά τη δοκιμαστική περίοδο στους συμμετέχοντες θα πρέπει να παρέχονται αποτελέσματα όχι μόνον των επιλύσεων των αγορών αλλά και αναλυτικά αποτελέσματα εκκαθάρισης.
Παράλληλα ζητεί να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο ελληνικό Market Reform Plan και προβλέπει το διαχωρισμό της αγοράς εφεδρειών από την αγορά ενέργειας εξισορρόπησης. ‘Οπως αναφέρει, η χορήγηση της δυνατότητας δήλωσης προγραμμάτων κατανομής στους συμμετέχοντες, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του συνολικού κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εφεδρείες με όρους αγοράς, ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές και διευκολύνοντας τη μετάβαση από την τοπική στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά εξισορρόπησης.
Ειδικά για την πλατφόρμα MARI τονίζει την ανάγκη να τροποποιηθεί σημαντικά το προϊόν χΕΑΣ που χρησιμοποιείται σήμερα στην ελληνική αγορά Εξισορρόπησης και μάλιστα η τροποποίηση αυτή να γίνει πριν την ένταξη στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Οι εκτενείς δοκιμές είναι απαραίτητες πριν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.
Η αναπροσαρμογή του προϊόντος χΕΑΣ πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της σύγκλισης του μοντέλου της ελληνικής αγοράς εξισορρόπησης με τις ευρωπαϊκές αγορές, ώστε οι συντονισμένες τροποποιήσεις της υφιστάμενης αγοράς να λειτουργήσουν προς όφελος όλων.
Τέλος, στην επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ η ΔΕΗ προτείνει μεταξύ άλλων :
- Eπικαιροποίηση και πιθανώς τον επανασχεδιασμό των εφεδρειών του ελληνικού συστήματος με βάση τα νέα προϊόντα και τους νέους τυποποιημένους χρόνους ενεργοποίησης και εκκαθάρισης
- Να αποτυπωθεί ακριβέστερα ο τρόπος ένταξης στην αγορά και της λειτουργίας των μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο για τις περιόδους κρίσης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
- Επανέλεγχο των τύπων υπολογισμού της τιμής εκκαθάρισης Άμεσης χΕΑΣ
- Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό της τιμής αποκλίσεων για την επιλογή του αρχικού εύρους των 50MW
- Η μείωση του μέγιστου αριθμού βημάτων των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης από 10 σε 5 ενδέχεται να δημιουργεί περιορισμούς στην διαμόρφωση προσφορών για οντότητες με ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά όπως υδροηλεκτρικοί σταθμοί με τέσσερις υδροστροβίλους. Προτείνει η μείωση του αριθμού των βημάτων να είναι από τα 10 στα 7.
- Μέριμνα για την αποτύπωση του τρόπου διαχείρισης των προσφορών και της αποζημίωσης των μονάδων που βρίσκονται σε καθεστώς διαχείρισης συμφόρησης και εν γένει λειτουργούν για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης .
Στο πλαίσιο όλων αυτών και άλλων επιμέρους παρατηρήσεων, η ΔΕΗ προτείνει να τεθεί εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο του Κώδικα Αγοράς Εξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένων των κειμένων της Τεχνικής Απόφασης και της Μεθοδολογίας.