Το ενδεχόμενο εθνικοποίησης του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου στη χώρα -του Ομίλου Uniper SE- εξετάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια «διάσωσης» της ενεργειακής εταιρείας, η οποία πλήττεται από την εν εξελίξει κρίση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Βερολίνο σε πρώτη φάση αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό που διατηρεί στο μετοχικό κεφάλαιο της Uniper σε άνω του 50% (από 30% σήμερα). Ωστόσο, δεν αποκλείει και το σενάριο εξαγοράς ακόμη και του 100%, κρατικοποιώντας πλήρως την εταιρεία.
Η εν λόγω σκέψη επέρχεται εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη ρευστότητα του Ομίλου, ο οποίος φαίνεται ότι χρειάζεται επιπλέον κρατική βοήθεια, προκειμένου να αντέξει το υπέρογκο κόστος εισαγωγής του φυσικού αερίου.
Κι αυτό, παρότι μόλις πολύ πρόσφατα υπέγραψε deal για την εξασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης ύψους 15 δισ. ευρώ. Μια συμφωνία, η οποία είχε ως αντάλλαγμα την απόκτηση του 30% των μετοχών από το δημόσιο.
Ως βασικός μέτοχος, πάντως, προς το παρόν παραμένει η φινλανδική Fortum.
Το όλο πρόβλημα ανάγεται στη σύγκρουση Ρωσίας – Ε.Ε., καθώς οι μειωμένες ροές του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, αναγκάζουν τη Uniper να προμηθεύεται αέριο από την σαφώς ακριβότερη spot αγορά (έως και 10 φορές υψηλότερη σε σχέση με το 2021), προκειμένου να συνεχίσει να τηρεί τα συμβόλαια παράδοσης στη γερμανική αγορά.
Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η μετοχή της Uniper διολισθαίνει σήμερα κατά σχεδόν 6%, με τις απώλειες από τις αρχές του 2022 να προσεγγίζουν το 90%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Fortum στο Χρηματιστήριο της Φινλανδίας χάνει περίπου 1% (-64% μέσα στο 2022).