Πολωνοί αξιωματούχοι άνοιξαν συμβολικά, χθες, τη στρόφιγγα του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pipe που φθάνει στη Νορβηγία. Με ετήσια χωρητικότητα δέκα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ο αγωγός ανοίγει ένα νέο κανάλι στη Βόρεια Θάλασσα για εισαγωγές νορβηγικού φυσικού αερίου μέσω της Δανίας.
«Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στο φυσικό αέριο πλησιάζει στο τέλος της, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από εκβιασμό, απειλές και εξαναγκασμό», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μπραβιέσκι, πλαισιωμένος από εκπροσώπους της κυβέρνησης της Νορβηγίας και της Δανίας, στα εγκαίνια του Baltic Pipe στο Budno της δυτικής Πολωνίας.
Ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέριε Άασλαντ Terje, χαρακτήρισε τον αγωγό «ένα σημαντικό βήμα στον σημαντικό δρόμο για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια».
Ο Baltic Pipe αντιπροσωπεύει ένα από τα κύρια έργα ενεργειακής ασφάλειας της πολωνικής κυβέρνησης και θα μπορούσε να αντικαταστήσει περίπου το 60% των πολωνικών εισαγωγών φυσικού αερίου που προέρχονται από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Yamal.
Προγραμματισμένος να ανοίξει, ουσιαστικά, την 1η Οκτωβρίου και να φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ο Baltic Pipe θα δώσει επίσης πρόσβαση σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), ιδιαίτερα στη Σλοβακία και την Τσεχία. Η Ουκρανία ελπίζει, επίσης, να λάβει εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού μέσω Σλοβακίας.
Η ενεργειακή σύγκρουση της Ρωσίας με την Ευρώπη κλιμακώθηκε δραματικά, καθώς οι άλλοι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 υπέστησαν ζημιές υπό μυστηριώδεις συνθήκες ως γνωστόν εντοπίσθηκαν δύο τεράστιες αναταράξεις κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής -η μία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και η άλλη γύρω στις 5 πμ της Τρίτης.
Καθώς το αέριο ανέβηκε ορμητικά στην επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, αξιωματούχοι από τη Γερμανία είπαν ότι «κρίσιμης σημασίας υποδομή» φαίνεται να έχει γίνει στόχος στον ενεργειακό πόλεμο της Ευρώπης με τη Ρωσία.
Ο Guardian σημείωσε ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα των 12 μιλίων του Bornholm της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα και σχολίασε ότι μια τέτοια πράξη «μπορεί να αναμένεται από κρατικό παράγοντα που έχει επίγνωση της ένταξης χώρας της περιοχής στο ΝΑΤΟ». Μια βρετανική στρατιωτική πηγή υπέθεσε ότι νάρκες θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί από ένα καμουφλαρισμένο εμπορικό σκάφος και να είχαν πυροδοτηθεί σε δεύτερο χρόνο, μια επιχείρηση που δεν θα απαιτούσε ιδιαίτερα εξειδικευμένους στρατιωτικούς πόρους, πρόσθεσε η βρετανική εφημερίδα.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom προειδοποίησε ότι η τελευταία διαδρομή που απομένει προς τη Δυτική Ευρώπη κινδυνεύει. Ωστόσο, ο Nord Stream 1 έκλεισε επ' αόριστον για επισκευές στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ ο αρχικός αγωγός δεν άνοιξε ποτέ.
Ο Μοραβιέσκι, ο οποίος νωρίτερα την ίδια μέρα εγκαινίαζε τον Baltic Pipe, είπε ότι οι ρήξεις πιθανότατα αντιπροσωπεύουν «το επόμενο βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία».
Εν μέσω του δράματος, ένα άρθρο της Greenpeace Poland αμφισβήτησε τη λογική του Baltic Pipe και αποκάλεσε τη θέση σε λειτουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου «αδικαιολόγητη χαρά».
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα, «ο αγωγός δεν θα παρέχει στην Πολωνία ενεργειακή ασφάλεια καθώς το κυβερνών κόμμα PiS δεν έχει εξασφαλίσει αρκετά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου.
«Αυτό σημαίνει ότι η χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου δεν θα χρησιμοποιηθεί πλήρως και οι συμβάσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου που έχουν υπογραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου θα είναι πολύ ακριβές», πρόσθεσε.
Μια ανάλυση της Greenpeace που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι μπορεί να υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης στην Πολωνία, καθώς η χώρα θα μπορούσε να έχει 830 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έλλειψη φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της μηνιαίας εγχώριας ζήτησης.
Προκειμένου να αναπληρωθούν οι όγκοι φυσικού αερίου που λείπουν, η κρατική πολωνική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου (PGNiG) θα πρέπει να εξασφαλίσει πρόσθετα συμβόλαια ή να το αγοράσει στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου, με τιμές ήδη σε ιστορικά ύψη.
Η PGNiG ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την υπογραφή δεκαετούς σύμβασης προμήθειας κατά μέσο όρο 200 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου με τη νορβηγική εταιρεία Equinor.
Εάν αυτή η σύμβαση είχε συναφθεί στην τιμή του φυσικού αερίου της Παρασκευής περίπου 180 ευρώ/MWh, το συνολικό ετήσιο κόστος για την Πολωνία θα ξεπεράσει τα 22 δισεκατομμύρια PLN (4,59 δισεκατομμύρια ευρώ).