Η εξαίρεση των πιο αποτελεσματικών μονάδων κάθε βιομηχανίας από το κόστος των ρύπων φαίνεται να είναι μία από τις προτάσεις που στηρίζει η Πολωνία, σε μία προσπάθεια διάσωσης του άνθρακα (του καθ’ημάς λιγνίτη), ως καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής.
Την εβδομάδα αυτή, διάφορες οργανώσεις εργαζομένων της Πολωνίας διοργανώνουν συνέδριο με τη στήριξη της κυβέρνησης της Βαρσοβίας και στόχο την προάσπιση του άνθρακα ως ηλεκτροπαραγωγικού καυσίμου, παρά την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv.
Απώτερος σκοπός της όλης πρωτοβουλίας είναι να επηρεάσει την κοινή γνώμη και την ατζέντα του COP 24, της διάσκεψης κορυφής που διοργανώνει ο ΟΗΕ για το Κλίμα τον Δεκέμβριο, στο Κατόβιτσε της Πολωνίας, την ίδια πόλη όπου την εβδομάδα αυτή πραγματοποιείται το συνέδριο.
Ενα υπόμνημα υπογεγραμμένο από τρεις ενώσεις εργαζομένων καλεί σε ανάλυση όλων των επιμέρους στοιχείων του κόστους και των επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας από τις πολιτικές για τη κλιματική αλλαγή και καλεί σε δημόσιο διάλογο, στο επίπεδο του ΟΗΕ, πολιτικούς, επενδυτές, εργαζόμενους, επιστήμονες και σωματεία. Είναι ενδιαφέρον πως το υπόμνημα δεν κατονομάζει τον άνθρακα, που είναι το εθνικό καύσιμο της Πολωνίας. Κάνει όμως μνεία στην εθνική κυριαρχία και τα δίκαια επιχειρήματα με στόχο να αναπροσανατολίσει τον δημόσιο διάλογο.
Μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να εξαιρεθούν οι πιο αποτελεσματικές μονάδες κάθε βιομηχανίας, από το κόστος ρύπων. Στην αγορά ρύπων της ΕΕ, οι ανθρακικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες επιβαρύνονται με το υψηλότερο κόστος, σε σχέση με τις μονάδες που χρησιμοποιούν άλλα καύσιμα, επειδή έχουν τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων CO 2
“Όλοι οι παραγωγοί ενέργειας θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης όσον αφορά στην επιστημονική έρευνα για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Κάθε χώρα, στο όνομα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της θα πρέπει να παράγει ενέργεια από τα καύσιμα που βρίσκονται στο έδαφός της, προκειμένου να διασφαλίζει φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση προς όφελος της οικονομία της” υπογραμμίζει το υπόμνημα. “Το κόστος της υφιστάμενης πολιτικής για το κλίμα θα πρέπει κατά κύριο λόγο να επιβαρύνει τους καταναλωτές των πλουσιότερων χωρών που καταναλώνουν αγαθά και υπηρεσίες με ανθρακικό αποτύπωμα και όχι τους παραγωγούς από τις φτωχότερες χώρες”, αναφέρει επίσης το υπόμνημα.
Ο άνθρακας είναι η πιο ρυπογόνα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να τον εγκαταλείψουν προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές CO 2. Η εταιρία συμβούλων Climate Analytics εκτιμά ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει τη χρήση άνθρακα ως το 2030 προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους περιορισμούς που θέτει η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.