Eυθεία επίθεση κατά της ελληνικής version του target model εξαπέλυσε ο καθηγητής του ΕΜΠ και σύμβουλος της κυβέρνησης Παντελής Κάπρος, δηλώνοντας παράλληλα ότι η λιανική αγορά ηλεκτρισμού μπορεί να απεξαρτηθεί ακόμα και κατά 100% από τη χονδρική αγορά, μέσω των διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της χονδρικής τιμής, ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την ακριβότερη μονάδα, εν προκειμένω του φυσικού αερίου, αλλά να αντανακλά και τις τιμές των άλλων -φθηνότερων σήμερα-τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρισμού ανάλογα με τη συμμετοχή τους στο μείγμα.
Σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες το ΙΕΝΕ ο κ. Κάπρος υπογράμμισε ότι δεν είναι φυσιολογική η αυτόματη μετακύλιση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρισμού στα τιμολόγια λιανικής και επέρριψε ευθύνες στον τρόπο λειτουργίας του target model στη χώρα μας.Πρότεινε ως λύση την αποδέσμευση της λιανικής τιμής ηλεκτρισμού από τις τιμές του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, ο πραγματικός ανταγωνισμός θα πρέπει να γίνεται στη λιανική αγορά μεταξύ μακροχρόνιων και σταθερών συμβολαίων. Πρόσθεσε ότι η τιμή χονδρικής που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, μία τιμή που ορίζεται από την ακριβότερη προσφορά που υποβάλλεται στο σύστημα, θα πρέπει να αφορά μικρές ποσότητες ενέργειας που λείπουν ή περισσεύουν για τις ανάγκες του συστήματος, σύμφωνα με το τελικό μέγεθος της ζήτησης.
Στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η λιανική αγορά λειτουργούσε κατά βάση με μακροχρόνια, σταθερά συμβόλαια. ‘Οταν όμως ξέσπασε η ενεργειακή κρίση και αυξήθηκε κατακόρυφα το χρηματοοικονομικό κόστος για την αντιστάθμιση των συμβολαίων αυτών, εταιρίες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, ή το Βέλγιο και τη Γαλλία στράφηκαν στα κράτη ζητώντας παρέμβαση και σύνδεση της τιμής χονδρικής με τη λιανική.
Εν όψει και της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Κάπρος πρότεινε την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρισμού που παράγεται από φυσικό αέριο από τις τιμές των υποοριακών τεχνολογιών. «Το 2030 όταν οι ΑΠΕ, τα πυρηνικά και η συμπαραγωγή θα καλύπτουν το 80% του μείγματος δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να ισχύει το σημερινό σύστημα, κατά το οποίο η τιμήπροσδιορίζεται από το 20% του μείγματος και είναι το φυσικό αέριο. Θα πρέπει η βαρύτητα των τεχνολογιών στον προσδιορισμό της τιμής να είναι ανάλογη του μεριδίου τους και η αγορά, δηλαδή ο ανταγωνισμός να λειτουργεί κυρίως στα PPAs» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση έφερε νωρίτερα στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.
Οσο για τον τρόπο λειτουργίας του TargetModel στην Ελλάδα, ο κ. Κάπρος το χαρακτήρισε απαρχαιωμένο, που αντί να βοηθά τις πραγματικές εταιρίες ηλεκτρισμού να ανταγωνιστούν μεταξύ τους επί της ουσίας λειτουργεί υπέρ των μεσαζόντων
Στα διμερή συμβόλαια αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων εκφράζοντας την αγωνία των επιχειρήσεων ειδικά αυτών που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση και οι συμβάσεις τους με τη ΔΕΗ λήγουν στο τέλος του χρόνου, χωρίς να μπορούν να υπογράψουν PPAs. Χαρακτήρισε ως ζήτημα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις την υπογραφή συμβολαίων προμήθειας είτε με μονάδες ΑΠΕ είτε με θερμικούς παραγωγούς ώστε να μην εκτεθούν στην DAM. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί λόγω της επιβολής του πλαφόν και στα διμερή συμβόλαια παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει την εξαίρεση τους. Ο κ. Κοντολέων αποκάλυψε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της στην ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις για το όλο θέμα.