Οι αρχές στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο προετοιμάζουν περισσότερα από 1.000 σημεία θέρμανσης σε όλη την πόλη σε περίπτωση που το σύστημα τηλεθέρμανσης απενεργοποιηθεί από συνεχείς ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.
Οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταστρέψει το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας και έχουν ήδη αφήσει για λίγο μεγάλα τμήματα του Κιέβου χωρίς ρεύμα και νερό, προκαλώντας περιορισμό της ενέργειας.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, οι αρχές της πόλης εξετάζουν διαφορετικά σενάρια λόγω επιθέσεων με πυραύλους. «Το χειρότερο είναι εκεί όπου δεν θα υπάρχει καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, νερό ή τηλεθέρμανση», είπε. «Για αυτή την περίπτωση, ετοιμάζουμε πάνω από 1.000 σημεία θέρμανσης στην πόλη μας». Οι τοποθεσίες θα εξοπλιστούν με γεννήτριες και θα έχουν απόθεμα πρώτης ανάγκης όπως νερό, είπε.
Ενώ προτρέπει τους Ουκρανούς που έχουν, ήδη, εγκαταλείψει τη χώρα να μείνουν στο εξωτερικό για το χειμώνα, η κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκαλεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση αναγκάζοντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους να φύγουν, φοβούμενοι από τις προοπτικές να επιβιώσουν χωρίς ρεύμα ή θέρμανση κατά τη διάρκεια του κρύα εποχή.
Μέρος της πρωτεύουσας έχει μείνει επίσης χωρίς ρεύμα ως αποτέλεσμα των διακοπών λειτουργία κρίσιμων υποδομών -δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό σε πολλές από τις συνοικίες της πόλης.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τρόπους για να αυξήσει τη βοήθεια στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας μετά τις «σκληρές και απάνθρωπες» ρωσικές επιθέσεις που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον. «Ο βομβαρδισμός των υποδομών (της Ουκρανίας) από τη Ρωσία είναι ξεκάθαρα μια τακτική για την αύξηση του ανθρώπινου πόνου», είπε ο Σίμσον σε συνέντευξη Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας, Γερμανό Γκαλουστσένκο.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται συγκεκριμένο εξοπλισμό και εργαλεία για να επιδιορθώσει τις ζημιές στην ενεργειακή της υποδομή και ότι είπε στον Ζελένσκι ότι η ΕΕ «απευθυνόταν στους εταίρους για να βοηθήσουν με την αφοσιωμένη υποστήριξη που απαιτείται». Η πρόσθετη βοήθεια θα πρέπει να προέλθει από θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη μέλη, διεθνείς εταίρους και ιδιώτες δωρητές, ανέφερε. Η Σίμσον ανέφερε ότι η ικανότητα της ΕΕ να παρέχει γρήγορα όλα τα ανταλλακτικά που χρειάζεται η Ουκρανία μπορεί να είναι περιορισμένη, αλλά είπε ότι το μπλοκ των 27 μελών θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρέχει εξοπλισμό. «Η ανάγκη για ανταλλακτικά είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος για την παράδοση τους επί τόπου»…