«Το 2023 θα γλυτώσουμε, με τις σημερινές τιμές, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ που θα αναγκαζόμασταν να δαπανήσουμε για να πληρώσουμε φυσικό αέριο που θα εισάγαμε, ώστε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια». Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας του στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές».
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν το «κλειδί» για λιγότερες εισαγωγές φυσικού αερίου, κατά τον κ.Σκρέκα. Πρόσθεσε πως δεν εισάγουμε, επειδή έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ και με τον τρόπο αυτόν παράγουμε από εκεί ρεύμα αντί από το φυσικό αέριο.
Ο κ.Σκρέκας είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο που διαθέτει άπλετα η πατρίδα μας, αλλά και από τον άνεμο, είναι από τρεις έως και πέντε φορές φθηνότερο από το να την παράγουμε από λιγνίτη ή τα εισαγόμενα καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο.
Και, παρότι δεν κλείνουν φέτος τα εργοστάσια λιγνίτη, η απολιγνιτοποίηση προχωρά «όπως και με ταχύτατο ρυθμό τρέχει και η ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης», ανάφερε χαρακτηριστικά. ΄Εως το 2028 που είναι η χρονιά του τέλους του της λιγνιτικής παραγωγής έχουμε αρκετά χρόνια ακόμη για να πετύχουμε μια δίκαιη μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση σε αυτήν που το 80% της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας θα προέρχεται από ΑΠΕ και αυτή είναι και η λύση και για την τωρινή, αλλά και τις μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις, υπογράμμισε ο υπουργός.
Παραδέχθηκε, βεβαίως, ότι «έχουμε δώσει μια μεταβατική περίοδο λειτουργίας για τα λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά μέχρι το 2028 έχουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αξιοποιήσουμε τον λιγνίτη μέχρι να καταφέρουμε την ενέργεια που παράγουμε απ' αυτόν, να την εξασφαλίσουμε από τον ήλιο, τον άνεμο ή και τη γεωθερμία που είναι πιο φθηνή».
Τέλος, ο κ.Σκρέκας μίλησε για «αποφασιστικές δράσεις», που έλαβε έγκαιρα, η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Έχουμε λάβει μέτρα έτσι ώστε μέσα από επιδοτήσεις στο ρεύμα και μέσα από μία μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, να διασφαλίσουμε καταρχήν προσιτές τιμές ενέργειες για τον δύσκολο χειμώνα του 2023, αλλά και ανταγωνιστικές και προβλέψιμες τιμές ενέργειας για τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε.