Κάθε χρόνο, ξοδεύουμε τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερα για τους λογαριασμούς ενέργειας απ’ ότι επενδύουμε για να ελαχιστοποιήσουμε και να αποφύγουμε αυτούς τους λογαριασμούς στο μέλλον. Τα καλά νέα είναι ότι κάτι πάει να αλλάξει, καθώς οι ετήσιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) είναι τώρα μεγαλύτερες από τις επενδύσεις σε συστήματα ορυκτών καυσίμων (1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ) .
Ωστόσο, εξακολουθούμε να σπαταλάμε ενέργεια θεαματικά και θα μπορούσαμε γρήγορα και πρακτικά να κάνουμε κάτι για αυτό. Η IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος υπό τον ΟΗΕ) αναφέρει ότι «υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές τώρα σε κάθε τομέα που μπορούν τουλάχιστον να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές έως το 2030».
Όταν η ενέργεια είναι ακριβή και το καμπανάκι του κλίματος χτυπά, αυτή είναι μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για την άντληση ηλιακής και αιολικής ενέργειας αντί για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Τα στοιχεία που ακούστηκαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το κλίμα της COP27 ευτελίζονται από το ποσό που δαπανάται στον πραγματικό κόσμο έξω από τις αίθουσες διαπραγματεύσεων.
Για παράδειγμα, ο στόχος αποστολής 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως σε χώρες ευάλωτες στο κλίμα έως το 2020 εισήχθη το 2009 και κατοχυρώθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Το τελευταίο ποσό ήταν 83,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020.
Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ είναι μόλις το 1% των λογαριασμών ενέργειας των παγκόσμιων καταναλωτών. Ακόμη και το κόστος 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ για απώλειες και ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα εξακολουθεί να είναι μόλις το 10% του τρέχοντος ετήσιου ενεργειακού μας λογαριασμού.
Οι αναλυτές λένε πως είναι ακόμη δυνατό να τηρήσουμε τη Συμφωνία του Παρισιού και να περιορίσουμε την παγκόσμια θέρμανση κάτω από τους 2℃ μέσω μιας ταχείας μετάβασης προς τα συστήματα καθαρής ενέργειας. Θα απαιτήσει όμως πολλές επενδύσεις. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης και των επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι διπλάσιο από το ποσό που επενδύει ο κόσμος σε όλα τα είδη ενέργειας φέτος.
Η παγκόσμια οικονομία είναι φυσικά δυναμική. Τα τελευταία ενεργειακά σενάρια της ΔΟΕ βασίζονται σε μια παγκόσμια οικονομία το 2050 υπερδιπλάσιου του σημερινού της μεγέθους και σε αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού από 8 δισεκατομμύρια σε κάτι λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια. Με μακροπρόθεσμη ιστορική ανάπτυξη γύρω στο 3% ετησίως, τα πράγματα αλλάζουν πάντα. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι πολλές επενδύσεις σε υποδομές γίνονται «φυσικά». Πράγματι, κάθε χρόνο, περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιο ΑΕΠ δαπανάται σε νέα μηχανήματα, κτίρια και υποδομές.
Όμως, ως μέρος της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, θα μπορούσαμε να μειώσουμε μέρος αυτής της επένδυσης σε υποδομές ορυκτών καυσίμων, δηλαδή λιγότερες νέες πετρελαιοπηγές, σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, αγωγούς φυσικού αερίου και ούτω καθεξής. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν σε συστήματα καθαρής ενέργειας.