Σε κανονική λειτουργία αναμένεται να τεθεί φέτος τον Σεπτέμβριο η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο, καθώς ήδη “τρέχει”, με στόχο να ολοκληρωθεί το 2025, η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, Σαντορίνη- Φολέγανδρος-Σέριφος-Μήλος.
Μάλιστα για το καλώδιο Σαντορίνης- Νάξου, που έχει ήδη ποντιστεί, ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε χθες δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) , ύψους 108 εκατ. ευρώ μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ας σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της τέταρτης φάσης, ανέρχεται σε 524 εκατ. ευρώ και για τη χρηματοδότησή της, ο ΑΔΜΗΕ είχε υπογράψει τον Δεκέμβριο σύμβαση για δάνειο από ίδιους πόρους της ΕΤΕπ, ύψους 157 εκατ. Το υπόλοιπο κόστος του έργου θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Διαχειριστή.
Η μακροχρόνια δανειακή σύμβαση ΑΔΜΗΕ-ΕΤΕπ, που υπογράφηκε χθες, είναι η πρώτη χρηματοδότηση που πραγματοποιεί η Τράπεζα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η λειτουργία της διασύνδεσης Σαντορίνης- Νάξου αναμένεται ότι θα εξοικονομεί περί τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο με τη διασύνδεση και των υπόλοιπων νησιών των δυτικών και νότιων Κυκλάδων, η συνολική ετήσια εξοικονόμηση από τις ΥΚΩ εκτιμάται ότι θα φθάνει στα 150 εκατ. ευρώ.
Βέβαια το πότε θα αποτυπωθεί αυτή η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσω της μείωσης χρέωσης των ΥΚΩ, παραμένει άγνωστο, αφού ακόμα δεν έχει “περάσει” η αντίστοιχη εξοικονόμηση από τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης και των προηγούμενων φάσεων των Κυκλάδων. Προς το παρόν, τα όποια ποσά εξοικονομούνται, εκχωρούνται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Θεωρητικά η εξοικονόμηση προκύπτει από τη διαφορά κόστους παραγωγής του ηλεκτρισμού μεταξύ του διασυνδεδεμένου συστήματος και των μη διασυνδεδεμένων νησιών, όπου εκεί η παραγωγή είναι ακριβότερη και πιο ρυπογόνα, καθώς ως καύσιμο χρησιμοποιείται το πετρέλαιο. Οι ΥΚΩ καλύπτουν αυτή τη διαφορά, καθώς και ορισμένες άλλες παροχές του συστήματος ηλεκτρισμού.
Για την υποβρύχια διασύνδεση των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων θα χρησιμοποιηθούν καλώδια συνολικού μήκους 350 χλμ. Το έργο, που βάσει του χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί το 2025, περιλαμβάνει ακόμα 4 υποσταθμούς τεχνολογίας GIS στα νησιά. Ο σχεδιασμός του, η αδειοδότηση και εν μέρει η αγορά εκτάσεων, έγιναν κατά τη χρονική περίοδο από το 2018 έως το 2021, ενώ η κατασκευή της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο του 2022. Στο τέλος του έτους ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τις διασυνδέσεις Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου.
ΕΤΕπ
Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε χθες ο ΑΔΜΗΕ με την ΕΤΕπ αποτελεί την πρώτη πράξη χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής εντολής που ανέθεσε η Ελλάδα στην ΕΤΕπ για τη διαχείριση πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0». Η εντολή αποσκοπεί στην περαιτέρω κινητοποίηση επενδύσεων της ΕΤΕπ και στη στήριξη περισσότερων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία μετά τη μακροχρόνια χρηματοπιστωτική κρίση και την πανδημία Covid-19.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κατά την υπογραφή της σύμβασης τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αναβαθμίζει σημαντικά τις ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας, υποστηρίζει τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος υπέρ των ΑΠΕ και προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων στις Κυκλάδες.
Στα οφέλη του έργου αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι η διασύνδεση εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αξιόπιστη, φθηνή και καθαρή ενέργεια, ενώ η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού για τη δυναμική της πράσινης ανάπτυξης και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό έργο τη διασύνδεση των Κυκλάδων, καθώς μεγιστοποιεί την ενεργειακή ασφάλεια και ανοίγει το δρόμο για περισσότερη πράσινη ενέργεια. Όπως είπε, η εν λόγω διασύνδεση μαζί με τα υπόλοιπα έργα του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, δημιουργούν μια νέα γενιά ηλεκτρικών δικτύων σε όλη τη χώρα, που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση.