Καθαρή ζημία 1,4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,42 δισεκατομμύρια ευρώ) για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς συνεχίζει την τεράστια στρατηγική αναμόρφωσή της, ανακοίνωσε η Credit Suisse.
Το τριμηνιαίο αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για καθαρή ζημία που αποδίδεται στους μετόχους 1,32 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και ανέβασε τη ζημιά του «ταλαιπωρημένου» ελβετικού δανειστή για ολόκληρο το έτος στα 7,3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (7,4 δις ευρώ).
Υπό την πίεση των επενδυτών, η Credit Suisse ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ένα σχέδιο απλοποίησης και μεταμόρφωσής της σε μια προσπάθεια να επιστρέψει σε σταθερή κερδοφορία μετά από χρόνια υποαπόδοση στην επενδυτική της τράπεζα και μια σειρά από αστοχίες κινδύνου και συμμόρφωσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner είπε ότι το 2022 ήταν μια «κρίσιμη χρονιά για την Credit Suisse» και ότι «εκτελούσε με ρυθμό» το στρατηγικό της σχέδιο για τη δημιουργία μιας «απλούστερης, πιο εστιασμένης τράπεζας».
«Ανακτήσαμε επιτυχώς ~4 δισεκατομμύρια CHF σε μετοχικό κεφάλαιο, επιταχύναμε την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων κόστους και σημειώνουμε ισχυρή πρόοδο στη ριζική αναδιάρθρωση της Επενδυτικής μας Τράπεζας», δήλωσε ο Koerner σε δήλωση.
«Έχουμε ένα σαφές σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας Credit Suisse και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον τριετή στρατηγικό μας μετασχηματισμό, αναδιαμορφώνοντας το χαρτοφυλάκιό μας, ανακατανέμοντας κεφάλαια, προσαρμόζοντας σωστά τη βάση κόστους μας και αξιοποιώντας τα κορυφαία franchise μας».
Τον Νοέμβριο, η τράπεζα προέβλεψε ζημία 1,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,52 δις ευρώ) για το τέταρτο τρίμηνο εν μέσω δαπανών αναδιάρθρωσης μεγάλης κλίμακας, ενώ οι μέτοχοι της Credit Suisse προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη χρηματοδότηση της γενικής αναμόρφωσης.
Η αύξηση κεφαλαίου περιελάμβανε την πώληση του 9,9% των μετοχών της Credit Suisse στην Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας. Η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse αφού διπλασίασε το μερίδιό της στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι αναφορές για ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα οδήγησαν την Credit Suisse να παρουσιάσει σημαντικές εκροές περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση στα τέλη του 2022, αλλά ο Koerner είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο ότι η τράπεζα είχε δει απότομη μείωση των εκροών και ότι τα χρήματα επιστρέφουν τώρα σε τομείς της επιχείρησης.
Παρόλα αυτά, οι καθαρές εκροές έφτασαν τα 110,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (111,93 εκ. ευρώ) το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τις ετήσιες εκροές ενεργητικού για το 2022 σε 123,2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (124,80 ευρώ), έναντι 30,9 εκατομμυρίων φρ. (31,30 εκ. ευρώ) εισροών για το 2021.
Άλλα σημαντικά στοιχεία από τα κέρδη της Πέμπτης:
Ο δείκτης CET 1 (common equity tier one capital), ένα μέτρο της φερεγγυότητας των τραπεζών, έφτασε στο 14,1% από 14,4% ένα χρόνο πριν.
Τα καθαρά έσοδα του τέταρτου τριμήνου ανήλθαν σε 3,06 δισ. ελβετικά φράγκα, από 4,58 δισ. ελβετικά φράγκα (4,64 δις ευρώ) ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του τέταρτου τριμήνου ήταν 4,33 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4,39 δις ευρώ) έναντι 6,27 δισεκατομμυρίων φρ. (6,35 δις ευρώ) πριν από ένα χρόνο.
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Credit Suisse περιλαμβάνουν την πώληση μέρους του ομίλου τιτλοποιημένων προϊόντων (SPG) της τράπεζας στους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους PIMCO και Apollo Global Management, καθώς και μείωση του μεγέθους της ταλαιπωρημένης επενδυτικής της τράπεζας μέσω της απόσχισης των κεφαλαιαγορών και της συμβουλευτικής μονάδας, το οποίο θα μετονομαστεί σε CS First Boston.
Οι μετοχές της Credit Suisse έχουν κερδίσει σχεδόν 17% από την αλλαγή του έτους.
Και η Societe Generale ανακοίνωσε, την Τετάρτη, πτώση 64% στα ετήσια καθαρά κέρδη για το 2022, λόγω της χαμηλότερης δραστηριότητας στην εγχώρια τραπεζική μονάδα, των συναλλαγματικών επιπτώσεων και των αυξημένων λειτουργικών εξόδων. Η γαλλική τράπεζα είπε ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη της στα 2,02 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκριτικά, η τράπεζα είχε καταγράψει καθαρά κέρδη 5,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. «Αναμένουμε μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα φέτος», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Société Générale, Frédéric Oudéa.