Στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται ως τώρα το έξτρα κόστος για το φυσικό αέριο που αποθηκεύει η χώρα μας στην Ιταλία, λόγω της απόφασης της ΕΕ- που η Ελλάδα αποδέχθηκε χωρίς να ζητήσει εξαίρεση-για την υποχρεωτική τήρηση αποθεμάτων ίσων με το 15% της μέσης κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας.
Πρόκειται για ένα κόστος, που απορρέει από τη διαφορά τιμής κτήσης του αερίου , συν τη χρέωση της ιταλικής αποθήκης και τη μεταφορά των ποσοτήτων και της τιμής διάθεσης του αερίου αυτού στην εγχώρια αγορά. Η διάθεση του αποθηκευμένου αερίου γίνεται με ειδική διαδικασία σε καθημερινή βάση, όμως η μεγάλη πτώση της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου, από περίπου 130 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η σχετική υποχρέωση, στα 46,850 ευρώ/MWh χθες, έχει δημιουργήσει ένα πολύ υψηλό επιπλέον κόστος, το οποίο μάλιστα δεν έχει ακόμα αποδοθεί στους δικαιούχους !.
Την υποχρέωση της τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας ανέλαβαν οι ελληνικές εταιρίες εισαγωγής αερίου, ανάλογα με τα μερίδιά τους στην αγορά, οι οποίες θα πληρώνονταν για τη διαφορά κόστους από τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα εισέπραττε τα αντίστοιχα ποσά από το δημόσιο. Μέχρι σήμερα όμως ο ΔΕΣΦΑ δεν έχει πληρώσει τις εταιρίες, επειδή δεν έχει πληρωθεί από το δημόσιο !
Το μέτρο για τα αποθέματα ασφαλείας αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων φυσικού αερίου, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.. Για τις χώρες που δεν διέθεταν υπόγειες αποθήκες, όπως η Ελλάδα, αποφασίστηκε τα αποθέματα να τηρούνται σε γειτονικές χώρες, εντός ΕΕ., παρότι η χώρα μας είχε πρόσβαση στο υγροποιημένο αέριο (LNG) και ο ΔΕΣΦΑ είχε μισθώσει για ένα χρόνο την πλωτή αποθήκη που αγκυροβόλησε το καλοκαίρι στη Ρεβυθούσα, σχεδόν διπλασιάζοντας τη δυναμικότητα των εκεί εγκαταστάσεων. Επιπλέον σε όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν υπήρξε περιορισμός ή διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τη χώρα μας, η οποία, χάρη στις υποδομές της Ρεβυθούσας, κατέστη σημαντικός εξαγωγέας αερίου στην περιοχή και βασικός τροφοδότης της Βουλγαρίας, προς την οποία οι εξαγωγές αερίου από τη Ρωσία έχουν διακοπεί από την άνοιξη του 2022
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα, λόγω της ευρωπαϊκής απόφασης, υποχρεώθηκε να τηρήσει στην Ιταλία αποθέματα 1,14 TWh φυσικού αερίου για την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023. Κατά εταιρία, η ποσότητα αυτή, κατανέμενται ως εξής:
· ΔΕΠΑ της οποίας το σταθμισμένο μερίδιο για την πενταετία 2017-2021 ήταν 54,6% υποχρεούται σε αποθήκευση 622.440 MWh στην Ιταλία.
· Μυτιληναίος με μερίδιο 23,5% υποχρεούται σε 267.900 MWh.
· Προμηθέας Gas με μερίδιο 12,1% υποχρεούται σε αποθήκευση 137.940 MWh.
· Elpedison με μερίδιο 5,8% και υποχρέωση αποθήκευσης 66.120 MWh
· Ήρων με μερίδιο 1,4% και υποχρέωση αποθήκευσης 19.960 MWh και
· ΔΕΗ με μερίδιο 2,6% και υποχρέωση αποθήκευσης 29.640 MWh.
Για την αποζημίωση των εταιριών όσον αφορά στα αποθέματα συνήφθησαν Συμβόλαια Επί της Διαφοράς (CfD) μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και των εταιριών προμήθειας, τα οποία αφορούν στην ανάκτηση του κόστους χρήσης των υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού́ αερίου μέσω πίστωσης, ή χρέωσης της διαφοράς ανάμεσα στο κόστος προμήθειας του αερίου (συμεπριλαμβανομένου κεφαλαιουχικού κόστους, καθώς και κόστους αποθήκευσης και μεταφοράς) και στην τιμή διάθεσης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο Βάθρο Εμπορίας του ΔΕΣΦΑ.
Κάθε ημέρα υπολογίζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα αερίου που αντιστοιχεί σε κάθε προμηθευτή από το αέριο που βρίσκεται αποθηκευμένο στην Ιταλία.